„Meduza” žurnālistam piemēro mājas arestu (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ivans Golunovs tiesā
Ivans Golunovs tiesā Foto: EPA/Scanpix

Rīgā bāzētā interneta medija „Meduza” žurnālistam Ivanam Golunovam, kas apsūdzēts par mēģinājumu tirgot narkotikas, Maskavas tiesa šovakar kā drošības līdzekli noteikusi mājas arestu. Starptautiskās cilvēktiesību aizstāvības organizācijas "Agora" vadītājs Pāvels Čikovs iepriekš paziņoja, ka Golunovs apsūdzēts par mēģinājumu tirgot narkotikas lielā apmērā, par ko draud cietumsods no 10 līdz 20 gadiem.

Tiesnesis Mihails Maksimovs sestdienas vakarā paziņoja, ka mājas arests Ivanam Golunovam noteikts līdz 7.augustam. Saskaņā ar tiesas lēmumu, viņš tiek atbrīvots tiesas zālē.

Izmeklētāji savukārt bija lūguši noteikt viņam divu mēnešu arestu.

Sestdien uz policijas iecirkni pie Golunova pēc sūdzībām par sliktu pašsajūtu tika izsaukta ātrā palīdzība un ārsti viņam konstatēja smadzeņu satricinājumu, asinsizplūdumus un pastāv aizdomas par ribu lūzumu. Savukārt slimnīcā, ko pārvalda Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzticības persona Aleksandrs Masņikovs, šīs aizdomas neapstiprināja.

Sākotnēji policija atteica Golunovam hospitalizāciju, taču tagad viņš aizvests uz vienu no Maskavas slimnīcām apsekošanai.

Golunovam pēc aizturēšanas ceturtdien netika atļauts 16 stundas tikties advokātu un viņš apsūdz policistus viņa piekaušanā.

Tikmēr Maskavā un citās Krievijas pilsētās notiek piketi aizturētā žurnālista atbalstam. Maskavā kopš piektdienas vakara visu nakti līdz sestdienas rītam notika individuāli piketi pie Iekšlietu ministrijas Galvenās pārvaldes ēkas, cilvēkiem stāvot rindā un nomainot vienam otru.

Savukārt vietnē "Change.org" ievietota petīcija ar prasību atbrīvot Golunovu, kuru parakstījuši vairāk nekā 22 000 cilvēku.

Prasību atbrīvot Golunovu izteikusi Eiropas Žurnālistu federācija un Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), savukārt Eiropas Savienība (ES) paziņoja, ka seko līdzi notiekošajam un cer uz taisnīgas tiesas un likuma varas principu ievērošanu.

Golunovs tika aizturēts ceturtdien Maskavā, kad devies tikties ar informācijas avotu. Izmeklētāji skaidro, ka Golunovs esot mēģinājis pārdot narkotisko vielu mefedronu. Golunovs uzstāj, ka divas paciņas ar nezināmu vielu viņam "piesviestas".

Krievijas Iekšlietu ministrijas Maskavas Galvenās pārvaldes tīmekļa vietnē līdzās ziņai par Golunova aizturēšanu tika publicētas deviņas fotogrāfijas, kurās redzamas pakas ar narkotisku vielu, taču Golunova tuvinieki norādīja, ka no deviņām fotogrāfijām tikai viena uzņemta žurnālista mājās, bet pārējie astoņi attēli uzņemti kaut kur citur. Vēlāk policija atzina, ka tikai viena fotogrāfija, kurā redzama pase, grāmatas un dažādas mantas, ir no žurnālista dzīvokļa.

Kā norāda "Meduza", Golunovs Krievijā ir viens no pazīstamākajiem pētnieciskajiem žurnālistiem.

"Mēs esam pārliecināti, ka Ivans Golunovs nav vainīgs, turklāt mums ir pamats uzskatīt, ka Golunovs tiek vajāts saistībā ar viņa darbību žurnālistikā, " teikts medija ģenerāldirektores Gaļinas Timčenko un galvenā redaktora Ivana Kolpakova paziņojumā.

Žurnālistam pēdējo mēnešu laikā draudēts, un "mēs zinām, kura gatavotā teksta dēļ tas notika, nojaušam, kas bija draudētāji", norāda Golunova kolēģi, solot, ka rūpīgi sekos visām likumsargu darbībām šajā lietā.

Golunovs portālam "Meduza" rakstījis par Maskavas mērijas publiskajiem iepirkumiem, kā arī atkritumu un apbedīšanas biznesu.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu