Porziņģis nav pārliecināts, vai viņš jūnija beigās atgriezīsies Dalasā (16)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Kristaps Porziņģis
Kristaps Porziņģis Foto: Ieva Makare/LETA

Kristaps Porziņģis nav pārliecināts, vai viņš jūnija beigās atgriezīsies Dalasā, svētdien sarunā ar Latvijas žurnālistiem sacīja basketbolists.

Rīgā svētdien tika atklāta "Basketball Without Borders Europe 2019" talantu nometne, kas pirmo reizi notiek Latvijā. Nometne tiek rīkota sadarbībā ar Nacionālo basketbola asociāciju (NBA).

Nometnes atklāšanas pasākumā piedalījās visi četri Latvijas basketbolisti, kuri šosezon pārstāvēja NBA klubus, - Porziņģis (Dalasas "Mavericks"), Rodions Kurucs (Bruklinas "Nets"), Dāvis Bertāns (Sanantonio "Spurs") un Dairis Bertāns (Ņūorleānas "Pelicans").

Porziņģim 1. jūlijā beigsies NBA debitanta līgums, tādējādi viņš kļūs par ierobežotu brīvo aģentu. Līdz ar to Latvijas basketbolistam jebkurš klubs varēs piedāvāt līgumu, taču "Mavericks" būs priekšroka, piedāvājot līdzvērtīgus kontrakta nosacījumus.

"Mavericks" varētu piedāvāt Porziņģim noslēgt vairāku gadu līgumu par aptuveni 150 miljoniem ASV dolāru lielu atalgojumu. Tiesa, teorētiski pastāv arī opcija, ka latvietis izvēlas parakstīt kvalifikācijas līgumu uz vienu gadu par 4,5 miljoniem dolāru, tādējādi 2020. gadā kļūstot par neierobežotu brīvo aģentu.

Latvijas basketbolistam tika vaicāts, vai jūnija beigās viņam jāatgriežas Dalasā?

"Jāskatās. Nezinu vēl, kāds man būs plānojums pēc šīs nometnes. Skatīsimies tālāk,"

sacīja Porziņģis, kurš oficiālu basketbola spēli pēdējo reizi aizvadīja 2018. gada februārī, kad viņš guva ceļgala traumu.

Porziņģis norādīja, ka viņš jūtas pilnībā atlabis no ceļgala savainojuma, tāpēc  nepacietīgi gaida nākamo NBA sezonu.  

"Man nav nekādu ierobežojumu. Jau kādu laiku varu spēlēt 5 pret 5, brīvi trenēties, darīt, ko es gribu. Nevaru sagaidīt, kad varēšu oficiāli piedalīties spēlē. Skaitu dienas līdz nākamajai sezonai."

Latvijā uz NBA rīkoto jauno talantu nometni ieradies arī "Mavericks" galvenais treneris Riks Kārlails, kurš iepriekšējās dienas viesojās Liepājā, tiekoties ar Porziņģa ģimeni.

"Treneris pieslēdzās treniņos Liepājā. Domāju, ka 14 gadus veciem džekiem, topošajiem basketbolistiem, būt aci pret aci ar tādu treneri kā Rika Kārlails, ir liels gods. Lielākā daļa ar mutēm vaļā klausījās katrā viņa vārdā. Tas var iedot motivāciju jaunajiem spēlētājiem iet uz priekšu," pastāstīja Porziņģis.

Latvijas basketbolists pauda vēlmi palīdzēt "Basketball Without Borders Europe 2019" talantu nometnes dalībniekiem.

"Man patīk tas, ka viņi var redzēt, kā es strādāju. Domāju, ka tas ir ļoti svarīgi. Vērtīgi, ka viņi redz, ka es viņiem palīdzu, runāju ar viņiem. Būšu šeit līdz nometnes beigām. Centīšos pavadīt šeit pēc iespējas vairāk laika. Varbūt pats kaut ko varēšu iemācīties."

Porziņģis pauda pārliecību, ka šādas nometnes rīkošana nāks par labu Latvijas basketbola jaunajai paaudzei.

"Šī ir lieliska iespēja jaunajiem basketbolistiem. Būt šeit ar augsta līmeņa treneriem un spēlētājiem - tas ir liels notikums Rīgai, visai Latvijai. Jāturpina veidot tradīcijas Latvijas basketbolā, jāpalīdz augt jaunajiem basketbolistiem."

Porziņģis norādīja, ka ir grūti izcelt kādu vienu lietu, kuru viņš vēlētos iegūt šādā nometnē ar NBA treneriem un spēlētājiem, ja pats šobrīd būtu vēl jaunais basketbolists pusaudža vecumā.

"Ir tik daudz lietu, tāpēc tā vienu konkrēti nevar izcelt. Tas vien, ka vari pavadīt laiku kopā ar NBA basketbolistiem un treneriem - būdams jauns spēlētājs, kurš grib kādu dienu tur nokļūt, - ir fantastiska pieredze. Jauniešiem jāmēģina pēc iespējas vairāk iegūt šajā nometnē."

221 centimetru augumā raženais Porziņģis uzsvēra, ka garajiem spēlētājiem noteikti jācenšas treniņos apgūt arī ārējās līnijas basketbolistu prasmes, jo mūsdienu basketbolā centra pozīcijas spēlētājiem jābūt daudzpusīgiem.

"Svarīgi ir nekļūt par centru jau kopš jaunatnes. Jāmācās pēc iespējas vairāk lietu, ko dara aizsargi, - metiens no perimetra, apspēlēšana no perimetra ar seju pret grozu. Tās ir lietas, kuras mūsdienu basketbolā jādara arī garajiem. Galvenais ir metiens."

Latvijas basketbolistam tika vaicāts, kā kļūt par labu soda metienu izpildītāju. Porziņģis uzsvēra, ka galvenais ir koncentrēties darbam.

"Domāju, ka nav tāds noteikts skaitlis, cik soda metienu treniņos jāizmet. Tas ir no katra paša atkarīgs. Ļoti svarīgi, cik ļoti koncentrējies tajā brīdī, kad tu to dari. Var stundām ilgi to darīt, bet, ja tu peldi, tad tas nenāks tev par labu. Galvenais ir koncentrēties, izdarīt to darbu kvalitatīvi, tad arī būs rezultāts."

"Basketball Without Borders Europe 2019" talantu nometne ilgs līdz 12. jūnijam.

Nometne pulcē 64 labākos basketbolistus un basketbolistes 17 gadu vecumā un jaunākus no 26 Eiropas valstīm.

Komentāri (16)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu