Apturētas Moldovas prezidenta pilnvaras un atlaists parlaments (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Moldovas prezidenta pienākumu izpildītājs Pāvels Filips demonstrē presei deklarāciju par parlamenta atlaišanu
Moldovas prezidenta pienākumu izpildītājs Pāvels Filips demonstrē presei deklarāciju par parlamenta atlaišanu Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS

Moldovas prezidenta pienākumu izpildītājs Pāvels Filips svētdien parakstījis rīkojumu par parlamenta atlaišanu un izsludinājis ārkārtas vēlēšanas 6.septembrī. Pirms tam Moldovas Konstitucionālā tiesa apturēja prezidenta Igora Dodona pilnvaras un uzdeva Filipam uz laiku pārņemt prezidenta pienākumus.

Tāds lēmums tika pieņemts pēc Demokrātiskās partijas deputātu grupas pieprasījuma un pamatots ar to, ka Dodons nav pildījis Konstitucionālās tiesas lēmumu un atteicies parakstīt rīkojumu par parlamenta atlaišanu.

Piektdien Dodons paziņoja, ka valdošo koalīciju pēc februārī notikušajām vēlēšanām izveidot nav izdevies. Tūlīt pēc tam Konstitucionālā tiesa noteica, ka parlamentam valdības izveidei ir atvēlētas 90 dienas un šis termiņš beidzas pusnaktī uz sestdienu.

Sestdien Konstitucionālā tiesa pieņēma lēmumu par parlamenta atlaišanu, jo tas nav spējis noteiktajā termiņā izveidot valdību. Tomēr Dodons paziņoja, ka rīkojumu par parlamenta atlaišanu un jauna parlamenta vēlēšanu datuma noteikšanu neparakstīs, jo deputāti vēl var vienoties.

Sestdien par koalīciju beidzot vienojās promaskaviskā Sociālistu partija, kuru pārstāv Dodons, un proeiropeiskais bloks "Tagad" ("Acum"). Moldovas parlamentā, kurā kopumā ir 101 deputāts, šie politiskie spēki pārstāvēti attiecīgi ar 35 un 26 mandātiem. Šī vienošanās atstāj ārpus valdības otro lielāko parlamentā pārstāvēto politisko spēku - Demokrātisko partiju, kurai ir 30 mandāti.

Neraugoties uz Konstitucionālās tiesas lēmumu par parlamenta atlaišanu, sestdien tika sasaukta parlamenta sēde, kurā tas apstiprināja jauno valdību un par premjerministri ievēlēja labējās opozīcijas līderi Maiju Sandu.

Dodons nekavējoties pieņēma jaunās valdības locekļu zvērestu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu