Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Ankipāns nāk ar zviedru laikiem (1)

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Ģirts Ankipāns
Ģirts Ankipāns Foto: EPA/LETA

Ja tas būtu nepieciešams, Rīgas "Dinamo" kaut rīt varētu sākt vasaras nometni. Tautas ar parakstītiem līgumiem gana daudz - vārtsargs, astoņi aizsargi un 11 uzbrucēju. Liekas, ka jūnija sākumā "Dinamo" vēl nekad nav bijis tik brangs. Ko tas nozīmē? Tātad nauda spēlētājiem ir, un tātad būs mums arī divpadsmitā sezona KHL. Komandā nav notikušas pārāk lielas pārmaiņas, tātad - būs apmēram pērnās sezonas hokejs. Plus ar domu, ka tomēr iespējams tikt "play-off".

Daļa hokeja tautas gan nav apmierināti. Kā tad tā? Juris Savickis skaļi runāja, ka grib paturēt pērngada līderus Lauri Dārziņu, Metjū Majoni un Linusu Videlu, bet Rīgā pagaidām palicis tikai Lauris. Viss ir tikpat vienkārši, cik sarežģīti, - "Dinamo" var vēlēties kaut vai Aleksandru Ovečkinu, bet, ja mūsu iespējas nesakrīt ar mūsu vēlmēm... Tad ir tā, kā ir. Un tur pat nav pamata pārmest Savickim lieku plātīšanos.

Pērnās sezonas labā spēle ievērojami ir palielinājusi šīs trijotnes cenu KHL tirgū. Hokeja letes tuvumā runāja, ka viss trijnieks gribējis algas dubultošanu! Ja es būtu Savicka vietā, droši vien runātu tāpat, bet reāli dinamietis ir tikai Dārziņš. Kas principā ir ļoti pareiza izvēle. Lai gan viss sports ir komercializējies un droši vien, ka lielai daļai skatītāju ir pilnīgi vienalga, vai ripas met Vilsons, Džonsons vai Jāņkalns, tomēr pašmāju zilonis vienmēr ir sirdij tuvāks.

Pirms pasaules čempionāta Bratislavā jau sāka izskatīties, ka Dārziņa sāgai būs garš dialogs, taču tad savu lomu nospēlēja "Dinamo' īpašās attiecības ar Latvijas Hokeja federāciju, un lieta straujā tempā tika atrisināta vienā mirklī. 24. aprīlī klubs paziņoja par līguma pagarināšanu ar Dārziņu, un nu Lauris varēja nospēlēt vienu no saviem labākajiem pasaules čempionātiem, sezonu pabeidzot ar LHF atzinību - Gada labākais hokejists. Pilnībā pelnīti.

Otra lieta, kur gribētos paslavēt Latvijas izlases un "Dinamo" mijiedarbību, ir iespēja izlases nometnē "Dinamo" ģenerālmenedžerim un galvenajam trenerim noskatīt sev derīgos kadrus. Nu netika šogad izlases aptverē 21 gadu vecais Almetjevskas "Ņeftjaņik" aizsargs Eduards Hugo Jansons (1997), bet Ankipāns pēc nometnes izlēma viņu uzaicināt uz "Dinamo". Puika no spēcīgā 1997. gada aizsargiem.

Iespējams, ka Ankipāns uz nometni aicinās vēl dažu labu izlases nometnē pabijušo - labas atsauksmes dzirdētas par Elviju Biezo, tāpat jau pēc Latvijas čempionāta finālsēriijas tika locīti divu "Mogo" uzbrucēju - Deivida Sarkaņa un Andra Sikšņa uzvārdi. Starp citu, maija beigās kāds bariņš jauno un vairs ne tik jauno spēlētāju jau trenējās (slidoja?) Ankipāna vadībā, bet laikam jau nav jēgas mēģināt skriet lokomotīvei pa priekšu. Nāks laiks, būs arī jauna informācija.

Nezinu, vai tas ir ar nodomu, vai tā vienkārši rit darbi "Dinamo" ofisā, bet ik pārdienas parādās ziņas par jauniem līgumiem. Tādējādi pat hokeja nesezonā tiek uzturēta intriga! Principā jau Ankipāns varēja arī visu izšaut vienā piegājienā: proti, komandā paliek visi pašmāju spēlētāji, izņemot Mārtiņu Dzierkalu, kuram aģents meklē labākus skrejceļus. Tāpat kā jauniņajam un perspektīvajam vārtsargam Artūram Šilovam (2001), kurš dosies iekarot Ameriku. Šilova gadījumā pilnīgi pareizs solis - jaunam vārtsargam ir jāspēlē, nevis jāsēž "Dinamo" rezervē. Tauta jau var ieteikt Ankipānam laist vārtos Šilovu, bet tās visas ir spēles par punktiem un "Dinamo" vispirms vajag punktus. Tāpat Amerikas virzienā raugās divi jaunie aizsargi - Roberts Kaļķis (1998) un Renārs Kārkls (1999). Pēdējais komandai būtu bijis noderīgs arī kā t.s. jaunais, taču principā jau pērn šīs lomas itin labi pildīja Emīls Ģēģeris un Daniels Bērziņš.

Jā, bet Majoni jau gan vajadzēja noturēt! Kā uzskata vairums latvju mājsaimnieču, ij smuks pēc sejas, ij romances var uzdziedāt, ij ripas taču arī met vārtos. Droši vien lielai daļai skatītāju nemanīts palicis tas, ka pēc dziedāšanas Visu zvaigžņu spēlē Metjū bija pazaudējis savu hokeju un spēlē bijis ļoti grūti vadāms. Lai Metjū veicas Pekinā!

Videls? Aizvadījis labāko no astoņām sezonām KHL (24+24), 34 gadus vecais zviedrs ir gaidīšanas režīmā, un ļoti iespējams, ka Rīgā Linusu redzēsim kādas pretinieku komandas sastāvā. Taču iespējams arī cits variants, jo Linusa sievai Rīga, protams, patīk labāk par Čeļabinsku, Čerepovecu, Pekinu vai Ņižņijnovgorodu.

Bez zviedriem tomēr "Dinamo" nebūs. To būs vismaz trīs - pērnā gada Vācijas DEL ceturtais rezultatīvākais uzbrucējs Jakobs Berglunds (32+20), kurš pirms tam daudz metis arī Norvēģijā un Šveices NLB. Jakobs vienlīdz labi spējot spēlēt centrā un malā. Vai būs tikpat labs centrs kā Videls? Jācer.

Otrs zviedru uzbrucējs - arī centrs vai maliņa - KHL spēlējis Jaroslavļā, Prāgā, Čerepovecā, Novosibirskā un Minskā (17+14), trīsdesmit gadu vecumā apostījis arī NHL (52, 6+8), spēlējis Zviedrijas U-20 izlasē. Trešais zviedrs - aizsargs Kristofers Berglunds nāk no Ūmeo. Redz, kādi laiki!

Vai tad kādreiz varējām iedomāties, ka Rīga - Ūmeo nebūs tikai vienvirziena šoseja (Beļavskis, Semjonovs, Panteļejevs, M. Rēdlihs)? Divkārtējs Zviedrijas čempions ar "Farjestad" un "HV-71", gana daudz uzspēlējis Eiropas Hokeja čempionu līgā. Simpātiski, ka nav staigulis, kas staigā no kluba uz klubu. Vairāk kā aizsargs mājās sēdētājs, taču statistika Zviedrijā no 0+7 līdz 6+16. Tātad var arī iemest pats un piespēlēt arī prot.

Droši vien, ka šā gada Slovākijas čempions Bens Māršals (1992) šurp aicināts kā Majones aizstājējs. Majone daudz met Slovākijā, šogad to "Banska Bystrica" vienībā darījis Māršals - 12+34 regulārajā čempionātā ir labākais rādītājs starp visiem slovāku līgas aizsargiem. Jā, ar Benu "Dinamo" turpina arī kādu citu tradīciju - NCAA čempions, kurš absolvējis Minesotas universitāti. Arī pēdējais parakstītais jaunpienācējs Eštons Kārters Ankipānam nav svešs, kopā ēduši hokeja maizi Ņižņijnovgorodas "Torpedo", labākā sezona Eštonam KHL (18+10), bijis Tampabejas pirmā izvēle NHL draftā.

Neoficiāla informācija vēsta, ka Rīgā paliks vēl viens Ankipāna paziņa no "Torpedo" laikiem - uzbrucējs Brendons Makmilans, kā arī Lietuvas izlases aizsargs Nerijs Ališausks, ar kuru Ģirtam ceļi krustojušies Liepājā.

Šā vai tā, bet 9. jūnija vakarā "Dinamo" ir gana spēcīgs - vārtos Kristers Gudļevskis, aizsardzībā Kristaps Sotnieks, Kristaps Zīle, Uvis Jānis Balinskis, Sergejs Gimajevs, Dmitrijs Šuļeņins, kā arī pieminētie Jansons, Māršals un Berglunds.

Un 11 uzbrucēji - Lauris Dārziņš, Miķelis Rēdlihs, Rihards Marenis, Emīls Ģēģeris, Andris Džeriņš, Frenks Razgals, Oskars Batņa, Gints Meija, kuram tā būs divpadsmitā sezona “Dinamo”, kā arī Kārters, Ulstrēms un tas Berglunds, kurš vairāk met vārtos. Man liekas, ka gana šuncīga blice.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu