"Mēs esam Ivans Golunovs." Trīs Krievijas avīzes solidarizējas ar aizturēto "Meduza" žurnālistu (10)

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Meduza

Trīs Krievijas laikraksti - "Vedomosti", "Kommersant" un RBK - pirmdien, 10.jūnijā, pirmoreiz vēsturē iznāks ar gandrīz vienādu pirmo lapu. Tas darīts, solidarizējoties ar Maskavā aizturēto portāla "Meduza" žurnālistu Ivanu Golunovu, lai pievērstu uzmanību viņa lietai.

(Papildināta ziņa.)

Kopīgā paziņojumā trīs laikraksti pauda atbalstu Ņikuļinskas apgabala tiesas lēmumam Golunovam kā drošības līdzekli piemērot mājas arestu, nevis ieslodzījumu izmeklēšanas izolatorā.

"Mēs neuzskatām izmeklēšanas sniegtos pierādījumus par Ivana Golunova vainu par pamatotiem," teikts paziņojumā.

"Mēs neizslēdzam, ka Golunova aizturēšana un tai sekojušā apcietināšana ir saistīta ar viņa profesionālo darbību," uzsver trīs laikrakstu redakcijas.

Paziņojumā sacīts, ka visi trīs laikraksti  pieprasa "detalizēti pārbaudīt, vai likumu normām atbilst Ivana Golunova aizturēšanā iesaistīto Iekšlietu ministrijas darbinieku rīcība", šīs pārbaudes rezultātus darīt zināmus plašsazinas līdzekļiem un izmeklēsanu Golunova lietā veikt maksimāli atklāti.

Laikraksti sola, ka uzmanīgi sekos izmeklēšanas gaitai un tam, vai tajā tiek ievēroti likumi.

"Esam pārliecināti, ka šo prasību izpilde ir principiāli svarīga ne tikai Krievijas žurnālistu kopienai, bet Krievijas sabiedrībai kopumā," uzsvērts paziņojumā.

Tikmēr Rīgā bāzētā portāla "Meduza" deviņas augšējās pirmās lapas joslas sastāv no ziņām par Golunova lietu un žurnālista labākajiem rakstiem.

"Meduza" un citu mediju žurnālisti apņēmušies pabeigt žurnālistisko izmeklēšanu, kas noveda pie Golunova aizturēšanas, publiskā paziņojumā norāda "Meduza" galvenais redaktors Ivans Kolpakovs. 

Kolpakovs atklāj, ka neilgi pirms aizturēšanas Golunovs esot nosūtījis tekstu savam redaktoram Aleksejam Kovaļevam. Pagaidām medijs nepublicēs materiālu un neatklās, par ko tas tika veidots, lai nekaitētu aizturētajam žurnālistam. Taču "Meduza" plāno iesaistīt izmeklēšanā kolēģus no citiem Krievijas medijiem un ārvalstu publikācijām, lai gatavo materiālu varētu izplatīt pēc iespējas plašākai sabiedrībai.

Kolpakovs savā paziņojumā uzsver, ka Golunovs šajā gadījumā neesot pētījis Maskavas mēriju.

Golunovs tika aizturēts ceturtdien Maskavā, kad devies tikties ar informācijas avotu. Izmeklētāji skaidro, ka Golunovs esot mēģinājis pārdot narkotisko vielu mefedronu. Golunovs uzstāj, ka divas paciņas ar nezināmu vielu viņam "piesviestas".

Golunovam pēc aizturēšanas ceturtdien  16 stundas netika atļauts tikties ar advokātu, un viņš apsūdz policistus viņa piekaušanā.

Sestdien uz policijas iecirkni pie Golunova pēc sūdzībām par sliktu pašsajūtu tika izsaukta ātrā palīdzība un ārsti viņam konstatēja smadzeņu satricinājumu, asinsizplūdumus, un pastāv aizdomas par ribu lūzumu. Savukārt slimnīcā, ko pārvalda Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzticības persona Aleksandrs Masņikovs, šīs aizdomas neapstiprināja.

Maskavā un citās Krievijas pilsētās notikuši piketi aizturētā žurnālista atbalstam.

Prasību atbrīvot Golunovu izteikusi Eiropas Žurnālistu federācija un Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), savukārt Eiropas Savienība (ES) paziņoja, ka seko līdzi notiekošajam un cer uz taisnīgas tiesas un likuma varas principu ievērošanu.

Krievijas Iekšlietu ministrijas Maskavas Galvenās pārvaldes tīmekļa vietnē līdzās ziņai par Golunova aizturēšanu tika publicētas deviņas fotogrāfijas, kurās redzamas pakas ar narkotisku vielu, taču Golunova tuvinieki norādīja, ka no deviņām fotogrāfijām tikai viena uzņemta žurnālista mājās, bet pārējie astoņi attēli uzņemti kaut kur citur. Vēlāk policija atzina, ka tikai viena fotogrāfija, kurā redzama pase, grāmatas un dažādas mantas, ir no žurnālista dzīvokļa.

Kā norāda "Meduza", Golunovs Krievijā ir viens no pazīstamākajiem pētnieciskajiem žurnālistiem.

"Mēs esam pārliecināti, ka Ivans Golunovs nav vainīgs, turklāt mums ir pamats uzskatīt, ka Golunovs tiek vajāts saistībā ar viņa darbību žurnālistikā, " teikts medija ģenerāldirektores Gaļinas Timčenko un galvenā redaktora Ivana Kolpakova paziņojumā.

Žurnālistam pēdējo mēnešu laikā draudēts, un "mēs zinām, kura gatavotā teksta dēļ tas notika, nojaušam, kas bija draudētāji", norāda Golunova kolēģi, solot, ka rūpīgi sekos visām likumsargu darbībām šajā lietā.

Golunovs portālam "Meduza" rakstījis par Maskavas mērijas publiskajiem iepirkumiem, kā arī atkritumu un apbedīšanas biznesu.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu