"Saskaņa" lūdz otrreizēju caurlūkošanu likumam, kas paplašina sējas kaņepju lietošanu rūpniecībā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Partijas "Saskaņa" Saeimas frakcija lūdz Valsts prezidentu Raimondu Vējoni prasīt likuma par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību otrreizēju caurlūkošanu, liecina frakcijas pārstāvja Andreja Klementjeva parakstīta vēstule prezidentam.

Aizvadītajā nedēļā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus šajā likumā, svītroja normu, kas ierobežoja sējas kaņepju audzēšanu rūpnieciskām vajadzībām. Līdz šim sējas kaņepes rūpniecībā varēja izmantot tikai šķiedras un sēklu ieguvei, tomēr ar grozījumiem šī norma svītrota.

Patlaban likumā teikts, ka šķiedras un sēklu ieguvei, kā arī dārzkopības mērķiem atļauts audzēt sējas kaņepes. Sējas kaņepju sējumus drīkst ierīkot tikai atklātā laukā, turklāt likumā teikts, ka zemes īpašnieka vai tiesiskā valdītāja pienākums ir iznīcināt savas zemes platībās augošās kaņepes, kuras aizliegts audzēt saskaņā ar šo likumu.

"Saskaņai" radušās bažas par to, ka ar jaunajiem grozījumiem tiek pārkāpta ANO 1961.gada konvencija par narkotiskajām vielām, kuru Latvija ir ratificējusi.

Vēstulē pausts, ka sējas kaņepju audzēšanu rūpnieciskām vajadzībām nepieciešams ierobežot ar skaidru mērķi - tikai šķiedras un sēklu ieguvei, jo uz šādu interpretāciju skaidri norādījusi ANO Narkotiku kontroles padome.

Kā teikts vēstulē, neskatoties uz to, Zemkopības ministrija (ZM) otrajam lasījumam Saeimā iesniedza priekšlikumu, kas paredz svītrot sējas kaņepju audzēšanas mērķus šķiedras un sēklu ieguvei. ZM to pamatojusi ar to, ka minētajā pantā noteiktais mērķis - šķiedras un sēklu ieguvei, kā arī dārzkopības mērķiem - ir pārāk šaurs, jo kaņepes plaši tiekot izmantotas pārtikā, būvniecībā, automobiļu ražošanā un citur.

ZM priekšlikums svītrot sējas kaņepju audzēšanas mērķus tika atbalstīts otrajā lasījumā, nosakot, ka rūpnieciskām vajadzībām, kā arī dārzkopības mērķiem atļauts audzēt sējas kaņepes.

Vēstulē prezidenta uzmanība tiek vērsta uz to, ka Saeimas sēdē Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē Veselības ministrijas un Iekšlietu ministrijas pārstāvji pauduši viedokli mutiski, kā arī snieguši viedokli rakstiski, ka otrajā lasījumā Saeimā pieņemtie grozījumi, svītrojot audzēšanas mērķi, neatbilst konvencijas norādītajam. Šajā sēdē arī Saeimas Juridiskais birojs norādīja uz minētā priekšlikuma neatbilstību ANO konvencijai.

Ņemot vērā, ka ZM priekšlikums Saeimā otrajā lasījumā tika atbalstīts, arī veselības ministre Ilze Viņķele (AP) iesniedza priekšlikumu likumprojekta trešajam lasījumam, kurā pausts, ka rūpnieciskām vajadzībām sējas kaņepes var audzēt tikai šķiedras un sēklu ieguvei, tomēr Saeimas deputātu vairākums atbildīgo ministriju un Saeimas Juridiskā biroja argumentus neņēma vērā un minēto priekšlikumu neatbalstīja.

Trešajā galīgajā lasījumā tika pieņemta ZM piedāvātā redakcija, svītrojot sējas kaņepju audzēšanas mērķus, atgādināts vēstulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu