Rīgas ostā pārkrauto kravu apmērs piecos mēnešos samazinājies par 7,9%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

Rīgas brīvostā šogad pirmajos piecos mēnešos pārkrauti 13,5 miljoni tonnu kravu, kas ir par 7,9% mazāk nekā 2018.gada attiecīgajā periodā, aģentūru LETA informēja ostā.

Rīgas brīvostā skaidroja, ka pārkrauto kravu apmēra samazinājums ir saistīts ar naftas produktu plūsmas mazināšanos un daļēju ogļu kravu novirzīšanu uz citām Latvijas ostām. Pārējās nozīmīgākajās kravu grupās Rīgas ostā saglabājas stabils pieaugums.

Tāpat ostā 2019.gada pirmajos piecos mēnešos apkalpoti 16 kruīzu kuģi, atvedot uz Rīgu 16 800 kruīzu pasažieru, kas ir par 50,1% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā.

"Piecu mēnešu rādītāji Rīgas ostā kopumā vērtējami kā stabili. Naftas produktu plūsma caur Rīgas ostu turpina samazināties, savukārt kopējais Latvijas ostās pārkrauto akmeņogļu apmērs ir pat lielāks nekā pērn, sasniedzot 8,6 miljonus tonnu," norāda Rīgas brīvostas pārvaldes Sabiedrisko attiecību un komunikāciju nodaļā.

Savukārt Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš skaidroja, ka ogļu apmēru kritums Rīgas ostā ir saistīts ar to, ka stividori jaunajā terminālī Krievu salā turpina veikt tehnoloģiju un iekārtu pieregulēšanu un pielāgošanu, kraušanas jaudas kāpinot pakāpeniski un daļu no ogļu kravām novirzot uz citām Latvijas ostām.

Viņš arī atzīmēja, ka atbilstoši Krievu salā strādājošo stividoru prognozēm jūnijā kravu apstrādes kapacitāte turpinās pieaugt.

Vienlaikus, pēc Zeltiņa teiktā, pozitīvi vērtējams, ka pārējo nozīmīgāko kravu apmērs šogad pirmajos piecos mēnešos ir pieaudzis.

Ostā informēja, ka šā gada pirmajos piecos mēnešos ostā pārkrauti divi miljoni tonnu konteinerkravu, kas ir par 1,6% vairāk nekā gadu iepriekš, pārkrauto mežrūpniecības kravu apmērs audzis par 21,4%, bet par 4,2% palielinājies pārkrauto labības un citu lauksaimniecības produktu apmērs. Būtiski - par 70,4% - palielinājies šogad piecos mēnešos ostā pārkrauto būvniecības materiālu apmērs.

2018.gadā Rīgas ostā pārkrāva 36,432 miljonus tonnu kravu, kas ir par 8,2% vairāk nekā 2017.gadā.

Rīgas osta pēc pārkrauto kravu apmēra un arī apkalpoto pasažieru skaita ir lielākā osta Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu