Sākas oficiālā kampaņa cīņā par Mejas pēcteča vietu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais Londonas mērs un ārlietu ministrs Boriss Džonsons
Bijušais Londonas mērs un ārlietu ministrs Boriss Džonsons Foto: Reuters/ScanPix

Pirmdien oficiāli sākusies kampaņa cīņā par Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas pēcteča vietu, kurā šobrīd favorīts ir bijušais Londonas mērs un ārlietu ministrs Boriss Džonsons.

Meja, kas cietusi neveiksmi, cenšoties panākt Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), piektdien atkāpās no Konservatīvās partijas līdera amata, un pretenzijas stāties viņas vietā pieteikuši 11 kandidāti.

Meja turpinās pildīt premjera pienākumus, kamēr netiks izraudzīts jaunais toriju līderis, kas automātiski ieņems arī valdības vadītāja krēslu.

Kampaņas galvenais jautājums ir 31.oktobrī paredzētā Lielbritānijas aiziešana no ES, un Džonsons ir starp stingrā "Brexit" aizstāvjiem, uzstājot, ka Mejas panāktā izstāšanās vienošanās ar Briseli ir jāpārskata.

Viņš arī paziņojis, ka Londonai jāatsakās maksāt "šķiršanās nauda", par kuru vienojusies Meja.

Tomēr bukmeikeru favorīts jau nedēļām ilgi nav rādījies publikai.

Kamēr viņa sāncenši spieto britu raidorganizāciju redakcijās, Džonsons ar savu kārtējo solījumu - samazināt ienākumu nodokli - nācis klajā savā regulārajā laikraksta slejā.

Savukārt otram vadošajam kandidātam vides ministram Maiklam Govam nedēļas nogali nācās aizvadīt, taisnojoties pēc atzīšanas, ka viņš pirms divdesmit gadiem vairākkārt lietojis kokaīnu.

Meja valdības vadību uzņēmās pēc 2016.gada "Brexit" referenduma. Lai gan pirms tautas nobalsošanas viņa iestājās par palikšanu ES, stājoties pie valdības stūres, viņa pauda apņēmību ievērot vēlētāju gribu un panākt aiziešanu no bloka.

Tomēr Mejai nācās atkāpties pēc tam, kad parlaments trīskārt noraidīja viņas panākto izstāšanās vienošanos.

Savukārt Džonsons un Govs pirms referenduma aktīvi iestājās par aiziešanu no ES. Kamēr pirmais, paužot neapmierinātību ar Mejas "Brexit" stratēģiju, viņas kabinetu atstāja, Govs turpināja darbu valdībā.

Govs "Brexit" jautājumā ir ieņēmis mērenāku nostāju nekā Džonsons, atzīstot, ka viņš varētu lūgt vēlreiz atlikt izstāšanos no ES, lai izvairītos no bezvienošanās "Brexit".

Tomēr viņa pozīcijas pirmdien saņēma kārtējo triecienu, jo ietekmīgā nodarbinātības ministre Embera Rada izteica atbalstu citam mērenajam - pašreizējajam ārlietu ministram Džeremijam Hantam.

Tikmēr Hants nedēļas nogalē paziņoja, ka viņš esot saņēmis cerīgus signālus no Vācijas kancleres Angelas Merkeles par iespējamo "Brexit" vienošanās pārskatīšanu.

Tiesa gan, Berlīne uz to reaģējusi, atkārtoti uzsverot līdzšinējo nostāju, ka Mejas panāktā vienošanās nav pārskatāma, lai gan izmaiņas tai pievienotajā politiskajā deklarācijā par abu pušu turpmākajām attiecībām esot iespējamas.

Uz premjera krēslu cita starpā pretendē arī veselības ministrs Mets Henkoks, bijušais "Brexit" ministrs Dominiks Rābs un Andrea Līdsoma, kas līdz nesenam laikam bija atbildīga par valdības dienaskārtības uzturēšanu parlamenta apakšpalātā.

Lai piedalītos sacensībā, katram no kandidātiem nepieciešams vismaz astoņu parlamentā esošo konservatīvo atbalsts. Pēc tam vairākās aizklātas balsošanas kārtās deputāti atsijās divus spēcīgākos kandidātus.

Savukārt uzvarētāju no abiem "priekšsacīkšu" līderiem balsojumā pa pastu izraudzīsies visi 160 000 Konservatīvās partijas biedru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu