Lietuva aicina politisko krīzi Moldovā risināt mierīga dialoga ceļā (1)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Moldovas premjerministre Maiju Sanda atbild uz žurnālistu jautājumiem
Moldovas premjerministre Maiju Sanda atbild uz žurnālistu jautājumiem Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs pirmdien telefonsarunā ar Moldovas parlamenta apstiprināto jauno premjerministri Maiju Sandu aicinājis politisko krīzi šai valstī risināt mierīga dialoga ceļā.

Kā norādīts Lietuvas Ārlietu ministrijas paziņojumā, Sandu apliecinājusi Linkevičam, ka jaunā koalīcija ir stingri apņēmusies vest savu valsti Eiropas virzienā un īstenot reformas, ko paredz asociācijas līgums ar Eiropas Savienību (ES). Viņa arī noraidījusi iespējamās bažas attiecībā uz Piedņestras konflikta risinājumu, uzsverot, ka viņas valdība nekad nepiekritīs Moldovas federalizācijai.

Linkevičs savukārt uzsvēris, ka parlamenta vēlēšanās paustā Moldovas pilsoņu griba jārespektē un jāievēro saskaņā ar demokrātijas un tiesiskuma principiem.

"Mēs mudinām politiskās partijas nepalielināt spriedzi un atrast izeju no konstitucionālās krīzes dialoga un mierīga risinājuma ceļā," viņš norādījis.

Pēc ministra teiktā, ka Lietuva vērīgi seko situācijai Moldovā un atbalsta tās virzību uz Eiropu, bet par turpmāko Moldovas ceļu spriedīs "pēc reāliem darbiem un reformām".

Jau ziņots, ka politiskā krīze Moldovā, kur pēc februārī notikušajām vēlēšanām parlamentam nebija izdevies izveidot rīcībspējīgu valdību, aizvadītajā nedēļas nogalē saasinājās.

8.jūnijā Moldovas Konstitucionālā tiesa nolēma atlaist parlamentu, kas 90 dienu laikā nav izveidojis valdību. Saskaņā ar Moldovas likumdošanu prezidentam Igoram Dodonam bija nekavējoties jāatlaiž valdība un jāizsludina jaunas vēlēšanas, bet viņš atteicās to darīt.

Neraugoties uz Konstitucionālās tiesas lēmumu par parlamenta atlaišanu, tajā pašā dienā tika sasaukta parlamenta ārkārtas sēde, kurā tas apstiprināja jaunu valdību, kas balstās uz nepieredzētu promaskavisko un proeiropeisko spēku savienību, atstājot ārpusē otro lielāko parlamentā pārstāvēto politisko spēku - ietekmīgā oligarha Vladimira Plahotņuka Demokrātisko partiju - un par premjerministri ievēlot proeiropeiskā bloka pārstāvi Sandu. Dodons nekavējoties pieņēma jaunās valdības locekļu zvērestu. Sandu valdību atzinušas ASV, Eiropas Savienība un Krievija.

9.jūnijā Moldovas Konstitucionālā tiesa apturēja Dodona pilnvaras un uzdeva prezidenta pienākumus uz laiku pārņemt premjerministram Pāvelam Filipam, kurš tūlīt parakstīja rīkojumu par parlamenta atlaišanu un izsludināja ārkārtas vēlēšanas 6.septembrī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu