Politiskā krīze Moldovā turpinās: prezidents anulē rīkojumu par parlamenta atlaišanu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Moldovas prezidents Igors Dodons
Moldovas prezidents Igors Dodons Foto: EPA/Scanpix

Moldovas prezidents Igors Dodons otrdien anulējis rīkojumu par parlamenta atlaišanu, pastiprinot politisko krīzi, kurā valsts nonākusi kopš parlamenta vēlēšanām februārī.

Vēlēšanās neviens politiskais spēks neguva pārliecinošu uzvaru, bet sestdien par koalīciju beidzot vienojās promaskaviskā Sociālistu partija, kuru pārstāv Dodons, un proeiropeiskais bloks "Tagad" ("Acum"). Šī vienošanās atstāj ārpus valdības otro lielāko parlamentā pārstāvēto politisko spēku - Demokrātisko partiju.

Taču Konstitucionālā tiesa jau bija paspējusi pieņemt lēmumu par parlamenta atlaišanu un jaunu vēlēšanu organizēšanu. Pēc tam tiesa apturēja Dodona pilnvaras un uzdeva prezidenta pienākumus uz laiku pārņemt premjerministram Pāvelam Filipam.

Filips, kurš pārstāv ietekmīgā oligarha Vladimira Plahotņuka vadīto Demokrātisko partiju, izmantoja iespēju un parakstīja rīkojumu par parlamenta atlaišanu un izsludināja ārkārtas vēlēšanas 6.septembrī.

Taču šodien pēc prezidenta pilnvaru atjaunošanas Dodons šo rīkojumu anulēja.

"Mēs uzskatām Konstitucionālās tiesas lēmumu par pretlikumīgu un patvaļīgu - tas ir pretrunā valsts pamatlikumiem un rada draudus Moldovas drošībai," pēc Nacionālās drošības padomes sēdes paziņoja Dodons.

Piecas Eiropas Savienības (ES) valstis, tostarp Lielbritānija, Francija un Vācija, pirmdien pauda atbalstu Dodona pārstāvētās Sociālistu partijas un "Acum" koalīcijai.

Arī Maskava atzinīgi novērtēja šo koalīciju un paziņoja, ka ir "gatava strādāt ar demokrātiski ievēlētām varasiestādēm".

Foto: Moldovas galvaspilsētā pret jauno valdību protestē 10 000 cilvēku

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu