ECT: Moldovai jāmaksā kompensācija pieciem Turcijai izdotiem skolotājiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Moldovai jāmaksā kompensācija pieciem skolotājiem no Turcijas, kas ar terorismu saistītās apsūdzībās tika aizturēti un izdoti Turcijai, otrdien nolēma Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT).

Moldovas valdībai ir jāmaksā 25 tūkstoši eiro katram no pieciem vīriešiem, kas pašlaik atrodas apcietinājumā Turcijā, paziņoja tiesa, pamatojot kompensācijas izmaksu ar "piespiedu pārvietošanu", kurai "nebija pietiekama juridiska pamatojuma".

Visi pieci vidusskolas skolotāji strādāja skolu tīklā "Orizont". Turcijas vēstnieks apgalvoja, ka skolas ir saistītas ar kustību, kuru Turcijas varasiestādes vaino par 2016.gada apvērsuma mēģinājumā. Turcijā skolotāji tika apsūdzēti terorismā.

Baidoties no atriebības dzimtenē, vīrieši pērn Moldovā lūdza patvērumu, paziņoja ECT.

Kopīgā Moldovas un Turcijas operācijā viņus aizturēja septembrī, un no Kišiņevas viņi tika aizvesti privātā čārterreisa lidmašīnā.

ECT secināja, ka Moldova viņiem "ne tikai nesniedza jurisdikcijas, kurai tiek izdoti, izvēli, bet arī apzināti nogādāja viņus tieši Turcijas varasiestāžu rokās".

Tiesa atzina, ka operācija bija organizēta tā, lai pārsteigtu patvēruma lūdzējus un viņiem "nebūtu laika vai iespējas aizstāvēties".

Turcija trimdā ASV mītošo turku musulmaņu garīdznieku Fetullu Gilenu apsūdz 2016.gada 15.jūlija puča organizēšanā. Gilens noliedz, ka viņam būtu bijusi jelkāda loma pučā, kurā vairāk 250 cilvēki zaudēja dzīvību un 2000 tika ievainoti.

Martā Turcijas tieslietu ministrs Abdulhamits Gils paziņoja, ka kopš neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma 2016.gada jūlijā Turcijai izdoti 107 cilvēki, kas tiek turēti aizdomās par Gilena atbalstīšanu. Turcijas valsts ziņu aģentūra "Anadolu" tolaik vēstīja, ka 91 valstij lūgts izdot 504 cilvēkus.

Turcijas pilsoņus izdevusi Afganistāna, Azerbaidžāna, Gabona, Kosova, Pakistāna un Ukraina.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu