ASV un Polija gatavo nozīmīgu paziņojumu par militārās partnerības paplašināšanu (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Donalds Tramps un Polijas prezidents Andžejs Duda
ASV prezidents Donalds Tramps un Polijas prezidents Andžejs Duda Foto: Reuters/ScanPix

ASV un Polija trešdien paziņos par savas militārās partnerības paplašināšanu, kad Baltajā namā tiksies ASV prezidents Donalds Tramps un Polijas prezidents Andžejs Duda, otrdien pavēstīja ASV administrācijas amatpersonas.

ASV un Polijas aizsardzības resoru amatpersonas jau otrdien tikās Pentagonā pirms tā, ko ASV administrācija nosauca par "nozīmīgu paziņojumu".

Polija jau ilgu laiku ir centusies nostiprināt savu aliansi ar Vašingtonu gan tāpēc, lai pretotos Krievijai, gan saistībā ar strīdiem starp Poliju un Eiropas Savienību (ES) par valsts nosliekšanos neliberālisma virzienā.

ASV amatpersonas sacīja, ka jaunais paziņojums atbildīs pastāvošajiem NATO noteikumiem.

Domājams, ka tas nozīmēs ASV militārās klātbūtnes un loģistikas operāciju palielināšanu Polijā, tomēr nesasniedzot Polijas ierosinātā "Trampa forta" apmērus. Vašingtona palielināja savu militāro klātbūtni Polijā jau 2016.gadā.

Duda savas ASV vizītes laikā arī mēģinās panākt vienošanās enerģētikas jomā. Tramps ir mēģinājis panākt lielāku ASV naftas daudzumu pārdošanu Eiropai, lai samazinātu tās atkarību no Krievijas naftas piegādēm.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu