Pētījums: Pasaule pirmo reizi piecos gados kļuvusi nedaudz drošāka (3)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Pasaule pirmo reizi piecos gados kļuvusi nedaudz drošāka, taču joprojām ir "ievērojami mazāk mierīga nekā pirms desmit gadiem", liecina starptautiskās bezpeļņas pētījumu organizācijas Ekonomikas un miera institūta jaunākais pētījums.

Institūta ikgadējā Globālajā miera indeksā pasaules mierīgākās valsts titulu arī šogad saglabājusi Islande, kas pirmajā pozīcijā ir kopš 2008.gada. Pirmajā piecniekā atrodas arī Jaunzēlande, Portugāle, Austrija un Dānija.

Pēdējā 163.vietā atrodas Afganistāna, bet virs tās ierindojušās Sīrija, Dienvidsudāna, Jemena un Irāka.

25 vismierīgāko valstu vidū ir 17 Eiropas valsis.

Latvija Globālajā miera indeksā šogad ieņem 35.vietu, gada laikā noslīdot par piecām pozīcijām, taču joprojām apsteidzot abas pārējās Baltijas valstis.

Arī Igaunija un Lietuva Globālajā miera indeksā zaudējušas pagājušā gada pozīcijas - Igaunija noslīdējusi par četrām vietām un ieņem 37.vietu, bet Lietuva zaudējusi divas vietas un atrodas 38.vietā.

Vairāk nekā 400 miljoni cilvēku dzīvo reģionos ar "zema līmeņa mieru un augstu klimata pārmaiņu risku", bet Aizsahāras Āfrikā ir lielāks vides faktoru risks, kas pārsniedz konfliktu risku, teikts pētījumā.

Miera indekss tiek izveidots, analizējot 23 dažādus kvantitatīvus un kvalitatīvus rādītājus, tostarp slepkavību līmeni, ieroču pieejamību, terorisma ietekmi, bruņotu karavīru īpatsvaru no kopējā iedzīvotāju skaita.

Ekonomikas un miera institūts Globālo miera indeksu veido kopš 2007.gada.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu