TVNET no vētras skartā Tukuma: “Tik spēcīgu vētru piedzīvojām pirmo reizi!” (8)

Foto: Jānis Škapars/TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Ar visām saknēm izrauti koki, sasistas mašīnas, applūdušas ielas un mājām norauti jumti - tāda ir bilance par aizvadīto nakti Latvijā. Viens no novadiem, kas vissmagāk vakar cieta, ir Tukuma novads. Kā portālam TVNET norādīja vairāki Tukuma iedzīvotāji, tik spēcīgu vētru viņi savā mūžā neatminas.

Ceļš no Rīgas uz Tukumu ir saulains un mierīgs, un maz kas liecina, ka šejienei vakardien pāri gājuši negaisa mākoņi. Tuvojoties Tukumam, sabiezē migla, un, iebraucot pilsētā, laikapstākļi ir gaužām nemīlīgi - vēss, pūš neliels vējš un pa reizei nokrīt arī kāda lietus lāse.

Vietām Tukumā joprojām nav atjaunota elektroapgāde, līdz ar to dažos krustojumos nestrādā luksofori, un gan autobraucējiem, gan gājējiem nākas ceļu dalīt “uz savu galvu”. Arī Šlokenbekas muiža palikusi bez elektrības.

Šejienieši labprāt dalās ar iespaidiem par vakarvakarā piedzīvoto. “Mums pie mājām ir vairāki koki, un apsaimniekotājam jau sen lūdzām tos nozāģēt, sak, uznāks vētra un būs ziepes,” saka viena no Šlokenbekas muižas darbiniecēm. Kokus apsaimniekotājs nenozāģējis, un vakarnakt divi no tiem vētrā nolūzuši. “Paldies Dievam, mājai netrāpīja, bet cik tad tur trūka!” saka darbiniece.

Mazāk paveicies Meža ielas iedzīvotājiem - tur viens no kokiem krītot izsitis vairākus logus gan trešajā, gan ceturtajā stāvā.

“Blīkšķis bija pamatīgs, lauskas pa gaisu, paši pārbijušies,” portālam TVNET pastāstīja trešā stāva iedzīvotājs, piebilstot, ka paši gan cietuši neesot un tikuši cauri ar izbīli. Vētra arī nolauzusi palielāku koku pie Tukuma 2. vidusskolas, kur vētras sekas agrā rītā ieradušās “apkarot” vairākas sētnieces.

Foto: Vētras postītā Šlokenbekas muiža

“Tukuma centrs spēcīgās vētrās regulāri applūst, bet šoreiz ir īpaši traki,” saka viena no viņām. Lielākais ūdens daudzums gan ir izsūknēts, bet pāri palikušais ūdens sajaucies ar smiltīm, veidojot grūti izbrienamu dubļu masu. “Stādi kaut vai kartupeļus!” ar humoru notiekošo uztver vietējie.

Teju 70 gadus vecais Aldis, kas dzīvo Smārdes pusē, Tukumā strādā par sētnieku un portālam TVNET atzīst - neko tādu viņš savā dzīvē vēl nebija piedzīvojis. “Tik milzīgi krusas graudi krita no debesīm - baidījos, ka ņems un izsitīs logus!” Krusa pamatīgi rībinājusi pa skārda palodzēm, troksnis bijis pamatīgs. Vētra nežēlojusi Alda iekopto dārzu: jaunā bumbiere, kas tikai pirms pāris gadiem sākusi dot ražu, nolauzta, ķirsis ar visām saknēm izrauts. “Nu neko, jādzīvo tālāk,” smaidot atvadās Aldis.

Vētra postījusi arī Tukuma centrā esošo Dzelzceļa ielu, kuras vienā pusē līdz vakardienai auga vairāki lepni koki. Daudzu no tiem vietā nu palikuši vien sašķēpelēti, apmelnējuši stumbri, bet zari mētājas kur nu kurais.

Taču viss līdz šim redzētais šķiet nieks, ieraugot postažu Durbes pils parkā. Gleznainajā parkā pamatīgi plosījies vējš, nolauztie koki krītot nobloķējuši parka tiltu. Kājām slīdot, rāpjamies lejup pa gravu, lai atkal kāptu augšup un tiktu otrpus parkam.

Tukuma novadā pārplūdušas arī vairākas upes, kuru ūdens, sajaucoties ar vēja nestajām smiltīm, ieguvis duļķaini brūnganu nokrāsu. Upītēm pārkritušie koki veido greizus, nedrošus tiltus, un ūdens straume slinki nes nolauztos zarus.

Par spīti visam Tukuma iedzīvotāji noskaņoti optimistiski, un vētras seku novēršana šeit rit pilnā sparā. “Esam pārdzīvojuši daudz ko, pārdzīvosim arī šo,” saka tukumnieki.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu