Nākamnedēļ turpinās izskatīt priekšlikumus OIK samazināšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektrība. Ilustratīvs attēls
Elektrība. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrajā lasījumā iesniegtos priekšlikumus grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā saistībā ar obligātā iepirkuma komponentes (OIK) samazināšanu turpinās skatīt otrdien, 18.jūnijā, komisijas sēdē nolēma deputāti.

Grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā uz otro lasījumu iesniegti kopumā 52 priekšlikumi, no kuriem trešdienas sēdē deputāti izskatīja 15.

Deputāts Ivars Zariņš (S) sēdes sākumā teica, ka sākotnēji likums tika atvērts ar mērķi samazināt OIK, taču pašreiz ir iesniegti ļoti daudzi sarežģīti priekšlikumi un sāk zust sākotnējais likuma atvēršanas mērķis.

Vienlaikus komisijas deputāti atbalstīja bijušā ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (V) priekšlikumu, kas nosaka izveidot elektronisku elektroenerģijas tirgus datu apmaiņas un uzglabāšanas platformu. Ekonomikas ministrija (EM) skaidroja, ka šādas datubāzes izveide ir Eiropas labā prakse, lai sakārtotu elektroenerģijas tirgu.

Savukārt AS "Sadales tīkls" pārstāve norādīja, ka šāda sistēma jau pastāv, tajā notiek informācijas aprite starp "Sadales tīklu" un visiem tirgotājiem. Kompānijas pārstāve stāstīja, ka pašreiz "Sadales tīkls" šo elektronisko sistēmu uztur "pēc brīvprātības principa", tāpēc nepieciešams to atrunāt arī likumā.

Tāpat deputāti atbalstīja Ašeradena priekšlikumu par to, kā tiks veikts izolētās darbības tests, lai Latvija varētu atvienoties no Krievijas elektroenerģijas tīkla un pievienoties Eiropas tīklam.

Komisija atbalstīja arī vairākus ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) priekšlikumus. Tie paredz, ka kritērijus, pēc kādiem koģenerācijas stacijas tiek kvalificētas tiesību iegūšanai saņemt garantēto maksu par uzstādīto elektrisko jaudu nosaka Ministru kabinets, un, ka publiskais tirgotājs atsevišķi uzskaita veiktos maksājumus atsevišķām stacijām ar elektrisko jaudu lielāku vai vienādu ar 100 megavatiem un mazāku par 100 megavatiem, kā arī pa energoresursu veidiem.

Jau vēstīts, ka EM izstrādājusi priekšlikumus grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā atbilstoši pieciem noteiktiem rīcības virzieniem elektroenerģijas tirgus reformai - elektroenerģijas gala patērētāju izmaksu samazināšana, efektīva valsts atbalsta sistēmas kontrole, stingrākas prasības atbalsta saņēmējiem, atbalsta apmēra ierobežošana un veicinoši apstākļi elektrostaciju darbam ārpus valsts atbalsta sistēmas.

Ministrijas piedāvātie Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumi ietver neto uzskaites sistēmas pilnveidi, privātpersonām atceļot OIK mainīgās daļas maksājumus par pašu saražotu un tīklā nodotu elektroenerģiju, motivējot Latvijas iedzīvotājus iesaistīties atjaunojamās enerģijas ražošanā. Savukārt darbs pie fiksētās OIK daļas atcelšanas turpināsies.

Tāpat paredzēts ieviest stingru administratīvo atbildību par obligātā iepirkuma saņēmēju pārkāpumiem ar konkrētiem nosacījumiem un soda apmēriem.

EM priekšlikumi paredz, ka administrēšanas nodevu, lai nodrošinātu pietiekamus resursus efektīvai staciju kontrolei, būs pienākums maksāt obligātā iepirkuma saņēmējam nevis patērētājam. Turklāt plānots ieviest vienota tehnoloģiskā cikla principa definējumu, kas jāievēro, nodrošinot elektroenerģijas pašpatēriņu un lietderīgu siltumenerģijas izlietojumu, turklāt tas novērstu situācijas, kur par vienu elektrostaciju valsts atbalsts tiek maksāts kā par vairākām atsevišķām.

Tāpat priekšlikumi paredz atbalsta saņemšanas periodu saīsināt līdz 20 gadiem stacijām, kam kopējais atbalsta periods, summējot ar vēsturisko atbalstu, pārsniedz 20 gadus. Turklāt vēsturiski saņemto atbalstu ārpus obligātā iepirkuma sistēmas plānots iekļaut kopējo kapitālieguldījumu iekšējās peļņas normas aprēķinā.

Ministrija arī rosina likuma līmenī noteikt pārkāpumu un kontroles mehānisma principu. Savukārt aizsargātajiem lietotājiem (piemēram, daudzbērnu ģimenēm, pensionāriem) būs iespēja saņemt atbalstu no jebkura elektroenerģijas tirgotāja, nodrošinot sociālā rīka plašāku pieejamību un stiprinot patērētāju tiesības (iepriekš aizsargātā pakalpojuma sniedzējs bija viens, konkursā izvēlētais tirgotājs).

Papildu Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumiem ieplānotas arī iniciatīvas, kas saistās ar enerģētikas politikas īstenošanas, tostarp obligātā iepirkuma uzraudzības funkciju nodošanu Būvniecības valsts kontroles birojam, kā arī OIK likmes mazināšanu, izmantojot valsts gūtos pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumus par OIK daļu elektrības rēķinos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu