Lauksaimnieki: Spēcīgā krusa dažviet Latvijā pilnībā nopostījusi graudaugu sējumus (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Vēja radītie mežu postījumi Tukuma novadā
Foto: Vēja radītie mežu postījumi Tukuma novadā Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Spēcīgā krusa, kas skāra Latviju otrdien, 11.jūnijā, dažviet pilnībā nopostījusi graudaugu sējumus, taču šāda mēroga postījumu nav daudz, atzina aptaujātie lauksaimnieki.

Biedrības "Zemnieku saeima" valdes loceklis Edgars Putra aģentūrai LETA sacīja, ka būtiska skāde ir nodarīta tikai atsevišķās vietās, pilnībā iznīcinot sējumus, kamēr lielākā daļa kultūraugu lauku cietuši daļēji, tostarp arī vienā pagastā starp dažādām saimniecībām situācija ir atšķirīga.

Viņš arī minēja, ka, piemēram, Jaunpagastā kādam saimniekam pilnībā nopostīts ziemas kviešu lauks vairāku desmitu hektāru platībā.

"Ziemeļkurzemē daudziem laukiem negaiss bijis postošs. Lielie krusas graudi nodarījuši lielu postu ziemas kviešiem, kas sasnieguši vārpošanas stadiju, un rapšiem, kas bija izdzinuši pākstis un gatavojās pilnbriedam. Daļa kviešu vārpu nolauztas un guļ uz zemes vai aizlauztas pusmastā - tur ražas nebūs," sprieda Putra.

Viņš piebilda, ka līdz rapšu ražas novākšanai bija atlicis vairs salīdzinoši neilgs posms - mēnesis vai pusotrs. "Zemnieka ieguldītais darbs šādos laukos patlaban ir aizgājis vējā, jo minerālmēsli bija uzlieti, augu aizsardzības līdzekļi izsmidzināti. Ja lauks nebija apdrošināts, tie ir 400-550 eiro zaudējumi uz hektāru, kas jāsedz pašiem," teica Putra.

Tāpat viņš norādīja, ka apdrošināšana ir vienīgais instruments, ar ko mazināt riskus šādos gadījumos, jo, piemēram, pārsēt laukus šobrīd ir jau par vēlu. Ir iespējams gan vēl sēt griķus, taču tiem patlaban nav noieta, tāpēc to sēja lauksaimniekiem radītu vēl lielākus zaudējumus.

"Zemnieku saeima" valdes loceklis atzīmēja, ka skāde nodarīta ne vien graudaugiem, bet arī augļkopjiem - vietām Ziemeļkurzemē nopostītas iekoptas siltumnīcas, nopostītas zemenes. Lielākie postījumi varētu būt bijuši Pāvilostas, Ventspils, Talsu un Tukuma apkaimēs.

Kuldīgas novada zemnieku saimniecības "Jokas" saimnieks Jānis Uzulēns aģentūrai LETA atzina, ka negaiss saimniecībai lielus postījumu nav nodarījis, jo skāra vien nelielu tās daļu. Taču dažās citās saimniecībās nedaudz tālāk skats esot bēdīgs, jo vietām kviešu un rapšu lauki ir nopostīti pilnībā, līdz ar to īsā laikā zudusi visa potenciāli labā raža. Laukaugi lokāli cietuši arī saimniecības Tukuma pusē un Ventspils apkaimē.

Vienlaikus viņš norādīja, ka vasarāji Kuldīgas pusē vēl ir salīdzinoši maz attīstījušies, līdz ar to tiem krusa kaitējusi mazāk, taču negatīvāku iespaidu krusa atstāja uz ziemājiem, kuri ir stiebrošanas un vārpošanas stadijā. Līdz ar to vietām lokāli ražas potenciāls būtiski krities - nolauztas labības vārpas un laukos atlikuši vien pliki stublāji.

Savukārt SIA "Vārpa" valdes loceklis un Tukuma novada Sēmes pagasta zemnieku saimniecības "Pauciņi" īpašnieks Linards Selivanovičs aģentūrai LETA teica, ka viņa saimniecībai esot paveicies, jo to skāra izmērā mazāki krusas graudi nekā, piemēram, Kuldīgas pusē un dažviet citur Kurzemē.

Jau ziņots, ka daudzviet Kurzemē otrdien, 11.jūnijā, krita lieli krusas graudi, kuru diametrs vietām sasniedza pat piecus centimetrus, savukārt vējš lielākos postījumus radīja Tukumā un tā apkaimē, kur, iespējams, pāri brāzās virpuļviesulis.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu