Saeimā iesniedz iedzīvotāju iniciatīvu par ātro kredītu reklamēšanas aizliegumu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Izskatīšanai Saeimā iesniegta vairāk nekā 10 000 cilvēku parakstīta iniciatīva par ātro kredītu reklamēšanas aizliegumu medijos un internetā.

Parakstu vākšanu pērnā gada augustā sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākusi Madara Valtere. Viņa vēlas, lai šā pakalpojuma reklāmas tiktu aizliegtas televīzijā, radio, internetā, kā arī sociālajos tīklos.

Valteres ieskatā, katra šāda reklāma vilina cilvēkus aizņemties. "Esot darbā astoņas stundas, klausoties radio, es šāda veida reklāmas dzirdēju vismaz 16 reizes. Cilvēks, kurš ir viegli ietekmējams un kuram pašlaik ir vajadzīgi naudas līdzekļi, neapdomājot sekas, aizņemas naudu nebanku iestādēs, tādējādi pastāvot riskam iekulties lielos parādos," uzskata Valtere.

Iniciatīvā pausts, ka Latvijā ir ļoti daudz cilvēku, kuri ātro kredītu dēļ "iekuļas lielos parādos", un vairums no tiem aizbēg uz ārzemēm, lai nopelnītu vairāk vai slēptos no parādu piedzinējiem.

"Cik daudz ir cilvēku, kuri ir zaudējuši visu, kas viņiem ir?" vaicā Valtere, piebilstot, ka viņa uzskata, ka tas nav normāli.

Reklāmas aizliegums masu medijos, sociālajos tīklos, internetā un radio, viņasprāt, samazinātu to cilvēku skaitu, kuri šādā veidā aizņemtos naudas līdzekļus.

Saeimas Prezidijam 20 dienu laikā jāpārbauda "Manabalss" savākto un iesniegto elektronisko parakstu atbilstība kolektīvo iesniegumu statusam - ka tos ir devuši Latvijas pilsoņi vecumā no 16 gadiem. Pēc tam 30 dienu laikā no iesnieguma saņemšanas Saeimā ir jānotiek tā sākotnējai izvērtēšanai Mandātu, iesniegumu un ētikas komisijā. Uz komisijas sēdi tiks aicināta arī autore.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu