Pētījums: Latvijā kontrabandas cigaretes veido 19,5% no kopējā patēriņa (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls: Vairāk nekā astoņi miljoni kontrabandas cigaretes atklātas no Ķīnas sūtītā konteinerā ar viltotu "L&M" zīmolu un marķētas ar Krievijas akcīzes markām Rīgas Tirdzniecības ostas teritorijā, muitas kontroles punktā.
Ilustratīvs attēls: Vairāk nekā astoņi miljoni kontrabandas cigaretes atklātas no Ķīnas sūtītā konteinerā ar viltotu "L&M" zīmolu un marķētas ar Krievijas akcīzes markām Rīgas Tirdzniecības ostas teritorijā, muitas kontroles punktā. Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijā kontrabandas cigarešu apjoms aizvadītajā gadā sasniedza 19,5% no kopējā patēriņa, kas ir par 1,6 procentpunktu mazāk nekā 2017.gadā, savukārt kopējie zaudējumi valsts budžetam ir 61 miljons eiro, liecina starptautiskās auditoru kompānijas "KPMG" neatkarīgais pētījums "Project Stella" par cigarešu kontrabandas apjomiem Eiropā.

Pētījumā teikts, ka vēl 2014.gadā kontrabandas cigarešu īpatsvars Latvijas tirgū bija 29,8%, bet pēdējos gados tas pakāpeniski samazinās. Kopējais cigarešu patēriņš Latvijā pērn bija 2,3 miljardi, no tām 450 miljoni bija nelegālās cigaretes.

Līdz ar to Latvija pēc ilgiem gadiem ir atdevusi savas Eiropas Savienības līderpozīcijas Grieķijai, kur kontrabandas cigarešu apjoms veido 23,6%, un Īrijai ar 20,6%.

Savukārt Lietuvā un Igaunijā kontrabandas cigaretes veidoja attiecīgi 17% un 9,5% no kopējā tirgus apjoma.

Latvijā 69% no kontrabandas un viltoto cigarešu veidoja tā dēvētā "baltā kontrabanda" - cigaretes, kas legāli ražotas citās valstīs, galvenokārt Baltkrievijā, bet nelegāli ievestas Latvijā.

Kontrabandas cigaretes Latvijā ieplūst galvenokārt no Baltkrievijas - 2018.gadā 66% no kontrabandas cigaretēm bija ar šīs kaimiņvalsts akcīzes markām. Tas skaidrojams ar ievērojamo cenu atšķirību - ja Latvijā pērn vidējā svērtā cigarešu paciņas cena bija 3,2 eiro, tad Baltkrievijā - tikai 59 eirocenti.

Savukārt 6,5% kontrabandas cigarešu izcelsmes valsts 2018.gadā bija Ukraina, 5,5% - Krievija, bet 7,5% nelegālajā tirgū pārdoto cigarešu bija viltojumi.

Galvenās cigarešu plūsmas no Latvijas pērn bija uz Igauniju (30 miljoni cigarešu), Somiju (17 miljoni), Zviedriju (11 miljoni) un Lielbritāniju (astoņi miljoni).

Citu valstu legālo cigarešu patēriņš Latvijā pērn bija 40 miljoni cigarešu - 28% no Krievijas, 28% no beznodokļu tirdzniecības, 23% no Lietuvas, 8% no Baltkrievijas, 8% no Igaunijas, 13% - citas.

2018.gadā Eiropā kopumā nelegālo cigarešu (kontrabanda un viltojumi) apjoms bija 8,6% no kopējā patēriņa un, kā liecina "KPMG" aplēses, kopējie zaudējumi neieņemto nodokļu veidā Eiropas valstu budžetiem bija 10 miljardi eiro. Tas ir tikpat, cik kopā legālajā tirgū tiek pārdotas cigaretes Lielbritānijā, Austrijā un Dānijā.

Kopumā Eiropā pērn tika patērēti 43,6 miljardi nelegālo cigarešu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu