Informē par festivālu "Rīgas ritmi 2019"

Jānis Škapars
, Fotogrāfs
CopyDraugiem X Whatsapp

12. jūnijā restorāna "Kaļķu vārti" jumta terasē norisinājās festivāla "Rīgas ritmi" preses konference. Tajā piedalījās gan festivāla rīkotāji, gan atbalstītāji, tajā skaitā ASV vēstniecības, Ķīniešu Kultūras centra, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas un Rīgas domes Kultūras pārvaldes pārstāvji. Preses konferencē uzstājās arī vieni no festivāla dalībniekiem "Radio Trio" kopā ar pavadošajiem mūziķiem Andri Grunti un Viktoru Ritovu.

Festivāls šogad atzīmē džeza simtgadi Eiropā, tādēļ galvenie "Rīgas ritmu 2019" mākslinieki būs no šā mūzikas žanra dzimtenes Ņūorleānas. Arī preses konference norisinājās minētajai pilsētai raksturīgi karstos laikapstākļos, jau gana labi ieskicējot no 2. līdz 6. jūlijam sagaidāmās muzikālās sajūtas.

"Mākslinieki, kuru priekšnesumus redzēsim jūlija sākumā ir ilgstoši meklēti un ilgstoši uzrunāti,"

teica festivāla mākslinieciskais direktors Māris Briežkalns. "Viens no Ņūorleānas māksliniekiem festivālā būs par devīto pasaules brīnumu nodēvētais Džons Klīrijs, kurš ieguvis arī "Grammy" apbalvojumu. Viņa spēles stils ir uzskatāmi pamācošs, kā tiek veidota laba mūzika. Visi galvenie mākslinieki ne tikai koncertēs, bet arī pasniegs meistarklases, kas ir viens no festivāla stūrakmeņiem un norisināsies Latvijas Radio 1. studijā. Festivālā būs ne tikai maksas koncerti Rīgas Kongresu namā, bet notiks arī daudz koncertu citās Rīgas vietās. Piemēram, atklāšanas koncerts norisināsies 2. jūlijā laukumā pie tirdzniecības centra "Origo". Festivāls "Rīgas ritmi" šogad notiks pavisam septiņās dažādas pilsētas vietās. Būsim radoši un drosmīgi, lai rastos laba mūzika!"

Foto: Informē par festivālu "Rīgas Ritmi 2019"
Foto: Informē par festivālu "Rīgas Ritmi 2019" Foto: Jānis Škapars/TVNET

"Mēs apsveicam festivālu ar to, ka tas jau 19 gadus piedāvā lieliskus koncertus un iedvesmu jaunajiem mūziķiem," turpināja Čads Tvītijs no ASV vēstniecības. "Mums ir īpaši liels prieks sadarboties ar festivālu tieši jauno mūziķu izglītošanas kontekstā meistarklasēs. Tām ir ļoti liela nozīme. Tāpat esam ļoti lepni, ka "Rīgas Ritmi" šogad atzīmē džeza simtgadi Eiropā, jo 1919. gadā ASV džeza grupas no Ņūorleānas uzstājās šeit pirmo reizi. Amerikāņu mākslinieki vienmēr bijuši labi pārstāvēti "Rīgas Ritmos", un šis gads nav izņēmums, tādēļ esam priecīgi, ka festivālā uzstāsies tādi mūziķi, kā Džūdita Hila, Džeimisons Ross un Džons Klīrijs. Šie kulturālie sakari ne tikai stiprina draudzību starp ASV un Latviju, bet arī nostiprina mūsu vēstniecības ilggadējo sadarbību ar "Rīgas Ritmiem"."

"Festivālā pirmoreiz uzstāsies mākslinieki arī no Ķīnas," uzsvēra Songs Jangs no Ķīniešu Kultūras centra. "Mūs priecē, ka šis festivāls piedāvā ļoti dažādus džeza stilus. Šī mūzika ir dzimusi ASV, bet vēlāk kļuvusi par starptautisku parādību. To mīl ne tikai rietumu kultūras pasaules cilvēki. Mēs ar lepnumu piedāvājam vienu no labākajām ķīniešu džeza grupām "Tianchang Band". Iespējams, ka šī ir vienīgā džeza grupa, kas cenšas savienot šo žanru ar ķīniešu tautas mūziku. Uzskatu, ka viņiem lieliski sanāk apvienot mūsu tautas mūziku ar rietumu mūzikas stiliem. Un "Tianchang Band" izdodas šajā sajaukumā saglabāt īpašo ķīniešu auru, izmantojot ļoti īpašu kombināciju ne tikai no ierastajiem džeza, bet arī no tautas mūzikas instrumentiem. Aicinu cilvēkus nākt uz šo koncertu, lai sadzirdētu, kā džezs ir attīstījies valstī ar absolūti citādāku kultūras fonu."

"Festivāls "Rīgas ritmi" un Mūsdienu Mūzikas centrs ir ilggadēji Kultūras ministrijas sadarbības partneri," turpināja Dace Vilsone no Latvijas Republikas Kultūras ministrijas. "Mūsu mērķis ir viens - mēs vēlamies arvien paplašināt džeza mūzikas auditoriju Latvijā. Tāpat vēlamies arvien aktivizēt jaunu mūziķu iespējas praktizēties un pārņemt pieredzi no ārvalstu māksliniekiem. Vēl viens ļoti būtisks mūsu sadarbības aspekts ir jauna gaisa ievešana. Spilgts šā mērķa sasniegums ir jauns ķīniešu mākslinieks A Bu, kurš šobrīd dzīvo Ņujorkā un ir uzvarējis gan "Riga Jazz Stage" konkursā, gan Montrē džeza pianistu konkursā."

"Festivāla nosaukumā ir vārds "Rīga"," uzsvēra Baiba Šmite no Rīgas domes Kultūras pārvaldes. "Tas nozīmē, ka šis festivāls ir Rīgas zīmols. Un tā tas patiešām arī ir jau 19 gadus. "Rīgas Ritmi" nozīmē kvalitāti, jaunradi un nemitīgu pārmaiņu meklēšanu džeza žanrā. Šajā festivālā ir ļoti daudz ārzemju viesu, un tā ir iespēja parādīt mūsu pilsētu un tās kultūras dzīvi visdažādākajos aspektos. Arī mūsu māksliniekiem tā ir iespēja parādīt sevi un tapt uzaicinātiem uz koncertiem citās valstīs. No pilsētas skatu punkta svarīgi ir arī tas, ka festivālā ir bezmaksas koncerti. Ikvienam ir iespēja doties uz "Origo Summer Stage", atpūtas parku "Egle" vai bāru "Trompete" un klausīties džeza mūziku. Piedāvājums ir ļoti demokrātisks."

Foto: Informē par festivālu "Rīgas Ritmi 2019"
Foto: Informē par festivālu "Rīgas Ritmi 2019" Foto: Jānis Škapars/TVNET

"Mums ir jauni atbalstītāji un jauni darbinieki," rezumēja festivāla direktore Diāna Briežkalne. "Tādēļ festivāls notiks ar jaunu sparu. Ikvienu aicinu nākt un izbaudīt tā lieliskos koncertus!"

Plašāka informācija gan par koncertu, gan meistarklašu norises laikiem atrodama oficiālajā festivāla mājas lapā internetā rigasritmi.lv.

Festivāla "Rīgas ritmi 2019" sadarbības partneri ir: Rīgas dome, "Latvijas Gāze", Kultūras ministrija, Rīgas brīvostas pārvalde, "Latvenergo", "Olainfarm", Valsts Kultūrkapitāla fonds, "Turtle Wax" un "LIVE RIGA", bet atbalstītāji: "Tele2", "Forum Auto", Francijas institūts Latvijā, restorāns “Kaļķu vārti”, viesnīca "Radisson Blu", tirdzniecības centrs "Origo", ASV vēstniecība Latvijā, Ķīniešu Kultūras centrs Latvijā un "Turkish Airlines". Informatīvi konkursu atbalsta Latvijas Radio, "XO FM", "RīgaTV 24", "TVNET", "The Baltic Times", "360 gradusov", "Otkritij gorod", "EcoMedia", "Kas? Kur? Kad?" un "Riga in Your Pocket".

Festivāla mākslinieku pleiliste Spotify.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu