RD jūlijā pieņemšot lēmumu par "Riga.lv" likvidāciju (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja nākammēnes skatīs jautājumu par nodibinājuma "Riga.lv" likvidāciju, noskaidroja aģentūra LETA.

Jautājumu par "Riga.lv" likvidāciju komitejas sēdē atkārtoti aktualizēt rosināja opozīcijas deputāti, norādot, ka, ņemot vērā medijos izskanējušos domes vadības izteikumus par to, ka nodibinājums būtu likvidējams, neesot iemesla šo jautājumu ilgāk atlikt un lēmums par to jāpieņem uzreiz.

Rīgas domes priekšsēdētājs Dainis Turlais (GKR) gan pauda viedokli, ka "nav labi" iesniegt šādu priekšlikumu īsi pirms sēdes sākuma, tādēļ piedāvāja iesniegumu skatīt nākamajā komitejas sēdē, vienlaikus ar grozījumiem domes lēmumā par nodibinājuma darbības izvērtēšanu.

Opozīcija gan mēra piedāvājumam iebilda, sakot, ka nav pamata vēl mēnesi vilcināties, un rosināja pieņemt tikai konceptuālu lēmumu par likvidāciju, domes institūcijām atvēlot laiku izstrādāt arī tehniskās nianses procesa nodrošināšanai. Tomēr koalīcija nobalsoja par šā jautājuma atlikšanu.

Turlais aģentūrai LETA jau iepriekš pauda, ka ir gatavs grozīt domes pieņemto lēmumu un noteikt, ka nodibinājuma darbs ir ne tikai izvērtējams, bet ka tas ir arī likvidējams. Vienlaikus viņš norādīja, ka nav atkāpies no uzskata par nodibinājuma likvidāciju.

Grozījumi konkrētajā domes lēmumā tiks skatīti nākammēnes.

Kā ziņots, Valsts kontrole (VK) revīzijā secinājusi, ka Rīgas pašvaldība trīs gadu laikā caur biedrībām un nodibinājumiem nesaimnieciski izlietojusi vairāk nekā 20 miljonus eiro rīdzinieku naudas.

Revīzijā "Rīgas pilsētas pašvaldības piešķirto dotāciju biedrībām un nodibinājumiem likumība un lietderība" VK galveno uzmanību veltījusi diviem Rīgas pašvaldības dibinātiem nodibinājumiem - "Rīgas Tūrisma Attīstības birojs" (RTAB) un "Riga.lv".

Revidenti secinājuši, ka pašvaldības biedrības bez jebkāda pamatojuma saņēmušas dāsnas budžeta dotācijas, lai naudu izlietotu apšaubāmās ziedošanas shēmās, neizprotamās darbībās ar preču zīmēm, kā arī algās, iespējams, fiktīvi nodarbinātām personām. Tāpat revidentiem neesot skaidri biedrību finansējuma piešķiršanas principi dažādu projektu īstenošanai.

Pētot nodibinājumu "Riga.lv", VK revidenti konstatējuši, ka iepriekšējo trīs gadu laikā pašvaldība piešķīrusi tam dotāciju vairāk nekā četru miljonu eiro apmērā. Kaut arī statūti nosaka pašvaldībai pienākumu apstiprināt nodibinājuma "Riga.lv" budžetu, ne 2016., ne 2017., ne 2018. gadā tas neesot darīts. Turklāt "Riga.lv" finanšu atskaitēs esot uzrādīti nepatiesi finanšu dati.

Kā viens no "Riga.lv" dibināšanas mērķiem nosaukts pašvaldības laikraksta izdošana, taču jau nākamajā gadā pēc nodibinājuma izveidošanas pieņemts lēmums pārtraukt laikraksta izdošanu, norāda VK. Tagad nodibinājuma sagatavoto informāciju var saņemt tikai, pērkot noteiktus citus laikrakstus, kas nozīmē, ka rīdzinieki par to faktiski maksā dubultā, skaidro VK.

Revīzijā konstatēts, ka nodibinājuma "Riga.lv" darbinieki faktiski nodarbojas ar informācijas pārpublicēšanu no citiem informācijas avotiem. Arī no noslēgtajiem autordarbu pakalpojumu līgumiem neesot iespējams pārliecināties ne par veikto darba apjomu, ne izmaksām.

Tāpat ziņots, ka 15.maijā Rīgas dome ārkārtas sēdē nobalsoja pret pašvaldības nodibinājuma "Riga.lv" likvidēšanu, vienlaikus līdz rudenim solot izvērtēt tā darbības lietderību. Opozīcija rosināja nodibinājumu likvidēt.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu