Aizdomas par 9. klases vēstures eksāmena uzdevumu nopludināšanu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Evija Trifanova/LETA

Pastāv aizdomas, ka otrdien, 11.jūnijā, nopludināts 9.klašu eksāmens vēsturē, šovakar vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka eksāmena uzdevumi varētu būt nofotografēti pāris stundas pirms eksāmena sākuma un izplatīti interneta saziņas vietnē "Whatsapp". Valsts policija sākusi izmeklēšanu.

9.klašu vēstures eksāmena uzdevumus LTV saņēmusi no kāda cilvēka, kas apgalvo, ka eksāmena darbi vairākām skolām esot bijuši zināmi pāris stundas pirms pārbaudes darba sākuma.

Valsts izglītības satura centrs (VISC) konkrētos attēlus pētījis visu dienu, un, lai gan katrā eksāmenā iestrādāta īpaša zīme skolas atpazīšanai, pēc attēliem precīzi noteikt skolu ir grūti. Vien zināms, ka tā ir kāda no pamatskolām.

VISC arī norādīja - fotogrāfijās dokumentētais vēstures eksāmens ir autentisks, un ir pamats bažām par iespējamu nelikumīgu rīcību.

"Skumji, bet šis gadījums nepaliks bez ievērības, un pašlaik ir nodots iesniegums Valsts policijai. Protams, mēs gribētu ātrāk saņemt izmeklēšanas rezultātus, kas un kādā veidā noticis," sacīja VISC pārstāve Diāna Āboltiņa.

Pagaidu versija VISC esot tāda, ka pamatskola konkrētos uzdevumus varētu būt nopludinājusi arī citām skolām, iespējams, izmantojot interneta saziņas vietni "Whatsapp". To vērtēs policisti.

Tikmēr LTV rīcībā esošā, neoficiālā informācija ir tāda, ka uzdevumi iepriekš varētu būt bijuši zināmi arī Rīgas Valsts 2.ģimnāzijā. Interviju ar skolas direktoru Gunti Vasiļevski LTV sarunāt neizdevās, jo viņš esot aizņemts. Skolā uz vietas viņš runāja nelabprāt, jo intervija neesot sarunāta.

"Es neko par vēstures eksāmenu nevaru pateikt. Jums ir jāintervē vēstures skolotāja. Es nevaru pateikt par vēstures eksāmenu neko," sacīja direktors, norādot, ka eksāmena uzdevumi viņam nebija zināmi.

Vai tie bija zināmi kādam citam skolā, viņš atteicās atbildēt.

Eksāmenu esot vadījusi viņa vietniece, kura iespējamus pārkāpumus noliedz. Pērn skola pati esot ziņojusi par šāda tipa pārkāpumiem, pēc tam, kad par telefonā saņemtiem uzdevumiem trauksmi cēluši paši skolēni. "Ļoti labi! Lai veicas. Lai viņiem veicas tiešām, ja tā ir bijis," par iespējamo izmeklēšanu tā saka abas direktora vietnieces.

Kamēr eksāmena darbus dalīs skolotāji, neesot izslēgts cilvēciskais faktors, norādīja VISC, atzīstot, ka pat pēc pastiprinātajām drošības prasībām un neatkarīgo novērotāju, policistu piesaistīšanas eksāmenu norises vērošanā, no problēmām izvairīties neizdodas.

"Kaut arī katru gadu drošības pasākumi tiek uzlaboti, minētais liks paraudzīties vēl skrupulozāk uz notikušo un kā šos drošības pasākumus vēl vairāk uzlabot," sacīja Āboltiņa.

Valsts policijā sola ar saņemto informāciju iepazīties, un tad varētu sekot tālāki lēmumi.

Pēdējo piecu gadu laikā saistībā ar nopludinātiem eksāmenu darbiem sākti pieci kriminālprocesi, taču ar reālu brīvības atņemšanu līdz šim neviens sodīts nav.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu