ASV apsver izvietot Polijā vēl 1000 karavīru (21)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas prezidents Andžejs Duda un ASV prezidents Donalds Tramps kopīgā preses konferencē Vašingtonā
Polijas prezidents Andžejs Duda un ASV prezidents Donalds Tramps kopīgā preses konferencē Vašingtonā Foto: SAUL LOEB/AFP

ASV apsver izvietot Polijā vēl 1000 karavīru, trešdien paziņojis ASV prezidents Donalds Tramps, uzņemot Baltajā namā Polijas prezidentu Andžeju Dudu.

(Precizēta ziņa.)

Tramps pavēstīja, ka Polijas valdība piekritusi uzbūvēt bāzi šo karavīru izmitināšanai, un uzslavēja Varšavu par aizsardzības izdevumu palielināšanu, sasniedzot NATO noteikto mērķi - atvēlēt aizsardzībai vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Iepriekš Baltā nama Ovālajā kabinetā Tramps izteicās, ka ASV apsver izvietot Polijā vēl 1000 karavīru, kas tikšot pārvietoti uz Poliju no Vācijas vai citurienes Eiropā. Taču tobrīd prezidents brīdināja, ka līdz galam šis jautājums vēl nav izlemts.

Baltā nama saimnieks sacīja, ka ASV jau ilgu, ilgu laiku izvietojušas Vācijā desmitiem tūkstošus karavīru, piebilstot, ka viņš droši vien pārvietotu "zināmu skaitu" no tiem uz Poliju, ja tāds lēmums tiktu pieņemts.

Tramps arī pavēstīja, ka Polija ir ieinteresēta iegādāties vairāk nekā 30 iznīcinātājus "F-35" no ASV, un par godu potenciālajam līgumam viens "F-35" pārlidoja Balto namu.

"Viņi mums parādīs pavisam nelielu šovu, un mēs to darām, jo Polija ir pasūtījusi 32 vai 35 pilnīgi jaunus "F-35"," žurnālistiem atklāja Tramps.

ASV amatpersonas šonedēļ sacīja, ka Tramps gatavojas paziņot, ka viņš nosūtīs aptuveni 1000 papildu karavīru un bezpilota lidaparātus "Reaper" uz Poliju.

Polija jau ilgu laiku ir centusies nostiprināt savu aliansi ar Vašingtonu gan tāpēc, lai pretotos Krievijai, gan saistībā ar strīdiem starp Poliju un Eiropas Savienību (ES) par valsts nosliekšanos neliberālisma virzienā.

Polijas līderi vēlas, lai ASV izveido pastāvīgu militāro bāzi Polijā.

Dudas vizītes laikā Polija un ASV arī vienojušās par jauniem līgumiem enerģētikas jomā.

Duda uzaicināja Trampu apmeklēt Poliju septembrī, un Tramps sacīja, ka apsvērs šo priekšlikumu.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu