Meksikas prezidents grasās pārdot savu lidmašīnu un naudu tērēt nelegālās migrācijas apkarošanai (1)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors
Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors Foto: Reuters/ScanPix

Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors solījis pārdot 150 miljonus ASV dolāru (133 miljonus eiro) vērto "Boeing 787 Dreamliner" prezidenta lidmašīnu un iegūtos līdzekļus novirzīt nelegālās migrācijas apkarošanai, vēsta raidorganizācija BBC.

Lopess Obradors ar šādu paziņojumu nācis klajā pēc tam, kad ar ASV prezidentu Donaldu Trampu vienojās iesaldēt ASV muitas tarifus Meksikas precēm, ja Meksika aktīvāk cīnīsies pret Centrālamerikas migrantu plūsmu uz ASV.

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā kreisi noskaņotais Lopess Obradors solīja, ka ieņēmumus no prezidenta lidmašīnas pārdošanas atdošot nabadzīgajām kopienām.

Lidmašīnas vērtība lēsta ap 150 miljoniem dolāru, lai arī tā 2016.gadā tika nopirkta par 218 miljoniem dolāru (193 miljoniem eiro).

Lopess Obradors saviem atbalstītājiem solīja, ka izmantošot komerciālos reisus, ko pēc stāšanās amatā arī darīja.

Lidmašīna patlaban atrodas angārā Kalifornijā, kur jau vairākus mēnešus gaida pircēju. Meksika vēlas pārdot vēl 60 valdības īpašumā esošās lidmašīnas un 70 helikopterus.

Trešdien preses konferencē uz jautājumu par vienošanos ar ASV, kas ietver Meksikas nacionālās gvardes karavīru nosūtīšanu uz Gvatemalas robežu, Lopess Obradors atbildēja, ka valdībai tam "ir budžets". 

"Tas nāks no greznās prezidenta lidmašīnas pārdošanas," viņš teica.

Sociālajos tīklos Lopesa Obradora lēmums lielākoties sastapies ar kritiku. Daļa meksikāņu nosoda prezidenta lēmumu pārdot par Meksikas nodokļu maksātāju naudu nopirkto lidmašīnu un ieņēmumus novirzīt citu valstu migrantiem. Citi norāda, ka lidmašīnu neesot izdevies pārdot jau sešus mēnešus, tāpēc maz ticams, ka to izdosies notirgot 45 dienās, kas ir ASV-Meksikas vienošanās termiņš.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu