Atrasti senākie pierādījumi par kaņepju izmantošanu apdullināšanās nolūkos (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Zināms, ka kaņepes cilvēki ir kultivējuši jau tūkstošiem gadu, tomēr ir ļoti maz vēsturisku pierādījumu par to, kad cilvēki šo augu sākuši lietot, lai apdullinātos. Tomēr izrakumos 2500 gadu senās kapenēs Ķīnā atklāti senākie pierādījumi par kaņepju izmantošanu to psihoaktīvo īpašību dēļ.

Ķīnas un Vācijas zinātnieki izanalizēja koka fragmentus un apdedzinātus akmeņus, kas tika atrasti kapenēs, un atklāja, ka uz tiem ir tetrahidrokanabinola jeb THC pēdas. Šī viela ir psihoaktīvā marihuānas sastāvdaļa.

Foto: Reuters/ScanPix

Zinātniskajā žurnālā “Science Advances” publicētā pētījuma autori teoretizē, ka kaņepes, visticamāk, tika izmantotas bēru ceremonijās – iespējams, lai bēru dalībnieki varētu komunicēt ar gariem vai mirušajiem.

Foto: Reuters/ScanPix

Kaņepes toreiz gan netika smēķētas kā mūsdienās. Visticamāk, tās tika sadedzinātas slēgtā telpā, un visi klātesošie varēja ieelpot dūmus. Pētnieki domā, ka kaņepes tika dedzinātas uz akmeņiem koka konteineros. Pamira kalnos, netālu no Ķīnas robežas ar Pakistānu arheologi ir atraduši desmit tāda veida konteinerus.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu