Zibens nosper motociklistu. Kāpēc gumijas riepas viņu neizglāba? (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zibens. Ilustratīvs attēls.
Zibens. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Devītajā jūnijā Floridā kādu motociklistu nospēra zibens, kad viņš vētras laikā brauca pa lielceļu. Šogad tā ir otrā reize ASV, kad cilvēks iet bojā no zibens spēriena. Dažiem varētu rasties izbrīns, kāpēc motocikla gumijas riepas nepasargāja 45 gadus veco motociklistu no zibens izlādes.

“Tas ir mīts, ka gumijas riepas aizsargā spēkratu un tā vadītāju no zibens spēriena,” izdevumam “Live Science” komentēja Nacionālās zibens drošības padomes speciālists Džons Dženseinijs.

Spēkratos zibens iesper relatīvi bieži, tomēr, ja tu attopies uz lielceļa vētras laikā, tad labāk ir atrasties metāla spēkratā ar jumtu. Tas ir tāpēc, ka metāla korpuss kalpo kā Faradeja būris. 19. gadsimta angļu fiziķa un ķīmiķa Maikla Faradeja vārdā nosauktais būris neļauj tā iekšienē iekļūt jebkura stipruma strāvas lādiņam, kas uz to tiek raidīts.

“Ja automobilim iesper zibens, tas pa metāla korpusu un arī riepām tiek novadīts zemē. Ja zibens laikā cilvēkam nav iespējas iebēgt kādā ēkā, tad automobilis būtu otrais labākais variants. Galvenais nedrīkst aizmirst aizvērt logus,” mācīja Dženseinijs.

Motociklista gadījumā zibens skāra viņa ķiveri, neatstājot nekādas izredzes izdzīvot.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu