Šveicē šodien notiek sieviešu streiks. Deviņas dalībnieces atklāj, kāpēc tajā piedalīsies (7)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Piektdien, 14.jūnijā, Šveicē plānots plašs sieviešu streiks - šveicietes pieprasīs līdzvērtīgu atalgojumu un tiesības. Vairākas dalībnieces pirms iziešanas demonstrācijā ziņu aģentūrai "Reuters" pastāstīja, kādās jomās dzimumu līdztiesība nepastāv pat tādās valstīs kā Šveicē.

1991.gadā, kad šāda akcija notika iepriekšējo reizi, streikā piedalījās simtiem tūkstošiem sieviešu.

Visā valstī piektdien paredzētas arī demonstrācijas un mītiņi, kuros arodbiedrības pieprasīs ieviest obligātu sieviešu un vīriešu algu salīdzināšanu, kā arī noteikt sievietēm īsāku darba nedēļu, lai tās varētu atvēlēt vairāk laika bērniem.

Savukārt sievietes zemkopes pieprasīs izdevīgākus pensiju plānus.

Saskaņā ar svaigākajiem statistikas datiem Šveicē sieviešu vidējā mēnešalga 2016.gadā bija 6491 franks (5792 eiro), kas ir par 18,3% mazāk nekā vīriešiem.

Daļa uzņēmumu un valsts iestāžu paudušas atbalstu streikam, piešķirot sievietēm piektdien brīvdienu.

Foto: Reuters/ScanPix

Anne Flore Marksere (35), profesionāla snovbordiste

"Man šķiet ļoti svarīgi 14.jūnijā iziet ielās, lai parādītu, cik nozīmīga ir sieviešu iesaiste sabiedrībā.

Kad es sāku nodarboties ar snovbordu, sievietes nedrīkstēja piedalīties sloupstaila sacensībās. Vīrieši bija izlēmuši, ka sievietēm tas ir pārāk bīstami. Un tas līdz pat šai dienai ir aktuāli brīvā nobrauciena sacensībās. Labākais vīriešu dzimuma snovbordists balvā saņem 8000 dolāru, kamēr labākā snovbordiste-sieviete saņem 4000 dolāru - tajās pašās sacensībās, tajā pašā dienā, uz tā paša kalna. Vēl daudz darāmā, lai panāktu dzimumu līdztiesību."

Foto: Reuters/ScanPix

Vanesa Renfere (40), lauksaimniece

"Vēl daudz jādara sociālā nodrošinājuma jomā, ar pensiju un iekrājumiem saistītajām tiesībām. [Ģimenes pienākumu sadales dēļ] sievietes nereti strādā uz pusslodzi un slikti apmaksātos darbos, beigās saņemot nožēlojamas pensijas. Manuprāt, šajā jomā Šveicei vēl ir tāls ceļš ejams." 

Foto: Reuters/ScanPix

Linna Bertoleta (60), privātbankas menedžere

"Mums ļoti nepieciešams strādāt pie līdzvērtīgāku darba apstākļu nodrošināšanas vīriešiem un sievietēm, pie bērna kopšanas atvaļinājuma tēviem, pie bērnistabām darba vietā. Pie tā, lai sieviete varētu atgriezties darbā, netiekot sodītai viņas CV.

Gandrīz katrā pāra dzīves jomā ir nepieciešamība nolīdzināt lietas. Uzņēmumos pastāv pavisam reāli "stikla griesti" - pret sievietēm izturas citādāk nekā pret vīriešiem. Es to ļoti labi redzu, jo lielāko daļu savas dzīves pavadīju kā vīrietis. Es domāju, ka pārmaiņas ir ļoti nepieciešamas."

Foto: Reuters/ScanPix

Adele Torensa (48), Zaļo partijas politiķe

"Ir lērums dažādu jautājumu, kuros mums joprojām vēl vajadzētu pavirzīties uz priekšu. Sākot ar tādiem klasiskiem tematiem kā līdzvērtīgs atalgojums, beidzot ar tiem, par ko runā jaunās paaudzes sieviete, piemēram, uzmākšanos uz ielas.

Kā politiķe vēlos uzsvērt svarīgu aspektu, kas sasaucas ar manis pašas pieredzi: mazā sieviešu pārstāvniecība varas orgānos, politiskajā un arī ekonomiskajā līmenī, visās sabiedrības sfērās, kur tiek pieņemti nozīmīgi lēmumi.

Es domāju, ka beidzot pienācis laiks spert soļus, lai sievietes varētu ieņemt viņām pienākošos vietu lēmumu pieņemšanas sfērās un aizstāvēt savas intereses visos sabiedrības līmeņos."

Foto: Reuters/ScanPix

Korinne Talmane (33), aktrise

"Es uzskatu, ka streiks ir svarīgs. Mums jāpievērš uzmanība tam, ka cilvēki joprojām nav līdzvērtīgi. Ka pasauli joprojām pārvalda heteroseksuāli, gaišādaini, veci vīrieši."

Foto: Reuters/ScanPix

Selīna Reno (44), skaļruņu kompānijas vadītāja un līdzdibinātāja

"Es neiešu streikā. Bet es sieviešu auditorijai vadīšu semināru par publisko runu un stāstniecību. Es palīdzēšu atrast savu balsi, lai viņas varētu par sevi pastāvēt un būt stiprākas.

Es esmu saņēmusi nevienlīdzīgu atalgojumu. Tas nudien ir nepieņemami."

Foto: Reuters/ScanPix

Jana Valenca (50), bijusī vardarbības ģimenē upure un asociācijas "Diānas cerība" prezidente

"No vardarbības ģimenē cietušas sievietes nav tikušas uzklausītas. Beidzot mēs iziesim ielās un varēsim izpausties.

Savā dzīvē esmu pieredzējusi dažādas netaisnības un pazemojumus, īpaši no sava bijušā vīra, kura acīs sieviete ir niecība, kas radīta tikai mājas darbiem un seksam."

Foto: Reuters/ScanPix

Emiljenne Hutina Zumbaha (50), vīndare

"Pēc 30 biznesā aizvadītiem gadiem esmu sapratusi - šī vīna pudele man kā sievietei ļāvusi pozicionēties un apliecināties profesijā, kuru joprojām uzskata par diezgan vīrišķīgu. Man ir bijuši sasniegumi, un es varēju pieņemt lēmumus.

Tā ir taisnība - vīnogulāji, vīna, vīna darīšana, degustācijas un viss pārējais man ļāvis emancipēties, attīstīties un būt apmierinātai."

Foto: Reuters/ScanPix

Viviana Bosone (57), zīmju valodas skolotāja

"Es piedalīšos streikā kopā ar lielu sieviešu grupu, kas strādā ar zīmju valodu.

Domāju, ka cilvēki aizdomāsies un varbūt kaut ko darīs, lai uzlabotu apstākļus nedzirdīgiem  cilvēkiem."

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu