Daudz lauksaimnieku ziņojuši atbalsta dienestam par vētras nodarītajiem kaitējumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Lauku atbalsta dienests (LAD) ir saņēmis informāciju no daudziem lauksaimniekiem par dabas apstākļu nodarītajiem postījumiem laukiem, informēja dienestā.

LAD norādīja, ka gadījumos, kad platību maksājumiem pieteiktos laukus ir izpostījusi krusa, negaiss vai lietusgāzes tā, ka tie vairs neatbilst atbalsta maksājumu saņemšanas nosacījumiem, lauksaimnieki aicināti par to informēt LAD, lai saglabātu tiesības par nopostītajā laukā deklarēto kultūraugu saņemt platību maksājumus.

Tāpat lauksaimniekam 15 darba dienu laikā jāiesniedz dienestam iesniegums par ārkārtas apstākļiem. Iesniegumam obligāti jāpievieno foto uzņēmumi, kuros redzami postījumi. Lai varētu identificēt fotogrāfijas uzņemšanas vietu, fotoaparātam jāieslēdz atrašanās vietas noteikšanas režīms vai arī fotogrāfijā jāiekļauj kāds attiecīgajam laukam specifisks vides objekts, piemēram, koks, ēka.

Video: vētras postījumi Tukumā

Tikai pēc tam, kad LAD būs iesniegts iesniegums un foto pierādījumi, lauksaimnieks drīkstēs veikt izmaiņas - pārsēt laukā citu kultūraugu vai izveidot laukā papuvi. Šādi rīkojoties, tiks saglabātas tiesības saņemt atbalsta maksājumus, kas norādīti vienotajā iesniegumā par sākotnēji deklarēto kultūraugu, uzsvēra LAD.

Dienestā arī norādīja, ka platību maksājumu pieteikumā jāatstāj sākotnēji deklarētā kultūrauga kods, bet iesniegumā par postījumiem jāinformē LAD, ja lauks tiks pārsēts.

Jau ziņots, ka daudzviet Kurzemē otrdien, 11.jūnijā, krita lieli krusas graudi, kuru diametrs vietām sasniedza pat piecus centimetrus, savukārt vējš vislielākos postījumus radīja Tukumā un tā apkaimē, kur, iespējams, pāri brāzās virpuļviesulis.

LAD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts iestāde, kas administrē Eiropas Savienības Lauksaimniecības fonda līdzekļus un tiešos maksājumus zemniekiem.

Foto: Vēja radītie mežu postījumi Tukuma novadā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu