Piecos gados atlīdzības par nemateriālajiem zaudējumiem palielinājušās 25 reizes

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

“Pēdējo piecu gadu laikā izmaksāto atlīdzību apmērs par nemateriālajiem zaudējumiem pieaudzis 25 reizes – no 207 tk. EUR 2014.gadā līdz 5,06 milj. EUR pērn. Lielākais atlīdzību pieaugums bijis par zaudējumiem sakarā ar apgādnieka, apgādājamā vai laulātā nāvi,” stāsta Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (turpmāk – LTAB) valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Pērn apdrošinātāji atlīdzībās par nemateriālajiem zaudējumiem izmaksājuši rekordlielu summu – 5,06 milj. EUR. Tas ir gandrīz divreiz vairāk nekā pērn (2,88 milj. EUR) un aizpērn (2,50 milj) kopā. “Lielākais nemateriālo atlīdzību pieaugums saistīts ar normatīvā regulējuma izmaiņām 2014.gadā, kad mainījās kārtība, kā tiek aprēķināti nemateriālie zaudējumi,” skaidro J.Abāšins.

Piecu gadu griezumā visvairāk pieaugušas nemateriālās atlīdzības par zaudējumiem sakarā ar apgādnieka, apgādājamā vai laulātā nāvi (no 19 tk. EUR 2014.gadā līdz 1,28 milj. EUR 2018.gadā) un sakarā ar cietušās personas fizisku traumu (attiecīgi no 164 tk. EUR līdz 3,47 milj. EUR). Pagaidām skaitliski mazākas ir izmaksātās atlīdzības sakarā ar cietušās personas sakropļojumu, invaliditāti (274 tk. EUR pērn) un sakarā ar apgādnieka, apgādājamā vai laulātā 1.grupas invaliditāti (pērn 28 tk. EUR).

"Situācijās, kad CSNg rezultātā cietušas personas, nevajadzētu aizmirst, ka materiālie zaudējumi nav tikai bojātais transportlīdzeklis vai cita manta, bet arī visas tās izmaksas, kas rodas par cietušās personas ārstēšanu, uzturēšanos ārstniecības vai rehabilitācijas iestādēs, medikamentiem u.c. Savukārt nemateriālie zaudējumi ir komplicētāki, īpaši smagos gadījumos, tā ir kompensācija par personas sāpēm un ciešanām. Tāpēc, lai ātrāk varētu atveseļoties pēc CSNg gūtajām traumām, svarīgi sākotnēji pieteikt šos materiālos zaudējumus, kas ir vieglāk uzskaitāmi un skaidri," skaidro J.Abāšins.

Pērn apdrošināšanas sabiedrības un LTAB kopā atlīdzībās izmaksājušas 56,78 miljonus EUR. Tas ir par gandrīz 10 miljoniem EUR vairāk nekā 2017.gadā, savukārt salīdzinot pēdējos piecus gadus (kopš 2014.gada), izmaksāto atlīdzību apmērs pieaudzis par vairāk nekā 20 miljoniem EUR.

OCTA likums paredz, ka CSNg personai nodarītie nemateriālie zaudējumi ir zaudējumi, kas saistīti ar sāpēm un garīgām ciešanām sakarā ar 1) cietušās personas fizisku traumu; 2) cietušās personas sakropļojumu, invaliditāti; 3) apgādnieka, apgādājamā vai laulātā nāvi; 4) apgādnieka, apgādājamā vai laulātā 1.grupas invaliditāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu