“3 pavāru restorānu” Vecrīgā apsēdis bišu mākonis (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Vecrīgā negants bišu kamols iekārtojies pie restorāna un izklaidē garāmgājējus
Foto: Vecrīgā negants bišu kamols iekārtojies pie restorāna un izklaidē garāmgājējus Foto: Jānis Škapars/TVNET

“3 pavāru restorāna” darbinieki, atnākuši uz darbu Torņa ielā, šorīt ieraudzīja bišu mākoni, kas zumot riņķoja ap āra terasi. Pēc neilga laika bišu kolonija kļuva blīvāka, līdz izveidoja spietu uz terases jumta. Tuvumā strādājošie un gājēji bija pārsteigti par skatu, ko raksturoja “kā filmās par apokalipsi”.

Restorāna viesmīlis Armands stāsta, ka vēl vakar, dodoties prom no darba, nevienu biti tuvumā nemanīja, bet šorīt, sākot no deviņiem, bišu spietošana pieņēmās spēkā. Pēc bitēm ieradīsies bitenieks, viņš paskaidroja. Par laimi, neviens neesot sadzelts.

Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes vadošais pētnieks Voldemārs Spuņģis saka, ka tas ir tipisks bišu spiets – nekā īpaši neordināra šajā situācijā nav. Vecrīgā ielidojušās ir medus bites.

“Kad no saimes atdalās jauna bišu mamma, tā kopā ar kādu daļu no saimes lido prom. Darba bites seko bišu mātei."

 Bites ir labas lidotājas un spēj mērot desmitiem kilometru. 

Entomologs saka, ka bitēm cilvēku klātbūtne un pilsētvide netraucē. “Spietā bites ir draudzīgas un nav agresīvas, tās var spietot ap cilvēkiem, bet atgriežas pie mammas un grib būt tuvāk pie tās.

Esmu redzējis spietus zaru kaudzē, zem nolīkuša koka. Šis bites ziemā aiziet bojā.

Ja jaunā bišu saime atrod sausu koka dobumu, tad spēj pārziemot.” Spuņģis saka, ka šī ir standarta situācija katrā bišu saimē, bet bitenieki to spēj paredzēt un novērst. Ja jaunā bišu māte ar “komandu” neaizlido, saime saglabājas.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu