Ceļvedis: kurp doties priecāties par peonijām

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Depositphotos

Peonijas arī šovasar ir vieni no aktuālākajiem ziediem, ko bieži redzam īpašu notikumu ziedu pušķos, svētku galdu kārtojumos un mājas interjerā skaistas noskaņas radīšanai. Dārzos tās tiek koptas ar īpašu gādību, un lielā cilvēku interese un prieks par šiem ziediem sniedz gandarījumu selekcionāriem, kolekcionāriem un dārzkopjiem.

Peoniju krāšņums Dabas muzejā

Jūnijā daudzviet Latvijā notiks peoniju svētki, kuros selekcionāri pašā šo ziedu ziedēšanas kulminācijā apmeklētājiem demonstrēs izkoptās šķirnes un to īpašības – ziedēšanas ilgumu, izturību, ziedkopu, krāsas un smaržas daudzveidību. Peonijas četras dienas būs aplūkojamas arī Rīgas centrā, Latvijas Dabas muzejā, kur Rīgas Dārzkopības un biškopības biedrības pārstāvji atrādīs šarmantākos un krāšņākos ziedus no saviem dārziem.

Foto: Atklāta izstāde "Peonijas"
Foto: Atklāta izstāde "Peonijas" Foto: Jānis Škapars/TVNET

Peoniju šķirņu dažādību novērtēt būs iespējams izstādē „Šarmantās peonijas 2019”, kas tikai četras dienas, no 13. līdz 16. jūnijam, norisināsies Latvijas Dabas muzejā Rīgā. Izstādē piedalīsies pieredzējuši peoniju audzētāji: Ināra Aire, Andris Berkins, Dzintra Jurevica, Ingūna Leiškalne, Līga Popova, Dagnija Voita, Inta Doniņa, Sandra Laviņa, Sindija Jaundžeikare un citi. Paraugus no peoniju kolekcijas izstādē eksponēs arī Nacionālais botāniskais dārzs.

Tiem, kas tikai plāno pievērsties peoniju audzēšanai un visiem interesentiem izstādes laikā Rīgas Dārzkopības un biškopības biedrības pārstāvji sniegs konsultācijas par peoniju šķirnēm, audzēšanu, selekciju un šķirņu izvēli dārzam.

Baltijas peoniju festivāls Rīgā

Peoniju krāšņumu Rīgā var novērtēt arī Baltijas Peoniju festivālā, kur vienkopus LU Ķīmijas fakultātes "Dabas Mājā" (Jelgavas ielā 1) var  aplūkot Baltijas valstu oriģinātoru radītās šķirnes, kā arī labākās peoniju šķirnes no Ķīnas, Francijas un ASV. Kā vēsta pasākuma rīkotāji, ja klimatiskie apstāķļi atļaus, tiks demonstrētas arī kokveida peoniju šķirnes. Tāpat izstādes laikā varēs saņemt profesionāļu konsultācijas, kā arī iegādāties stādus. Izstādes norises laiks  līdz 15. jūnijam

Kuldīgas novadā notiks krāšņi “Peoniju dārza svētki”

15. un 16. jūnijā – peoniju dārzā “Ziedoņi” notiks "Peoniju dārza svētki", lai pašā peoniju ziedēšanas plaukumā baudītu šo karalisko ziedu skaistumu un daudzveidību svētku noskaņā. Peoniju dārzā “Ziedoņi” būs iespēja aplūkot vienu no Latvijas lielākajām peoniju kolekcijām ar vairākiem simtiem šķirņu un skaisti iekoptu daiļdārzu. Svētku rīkotāja, peoniju kolekcionāre Dagnija Voika konsultēs par peoniju audzēšanu. Būs iespēja iegādāties peoniju stādus. Māksliniece Ilze Vanaga piedāvās apgūt ziedu mandalu gleznošanu (svētku dienās 12:00 - 16:00), savukārt 16. jūnijā plkst. 13:00 muzicēs vijolnieks Edgars Ziņģis. Iepazīstināsim ar peoniju izmantošanu dabīgajā kosmētikā.

Peoniju dārzs „Ziedoņi” piedāvā vienu no Latvijas lielākajām peoniju kolekcijām, kurā ir vairāk nekā 400 šķirņu – gan lakstainās, gan krūmpeonijas. Peoniju kolekcija „Ziedoņos” izveidota četrpadsmit gadu laikā un ik gadu tiek papildināta ar izcilākajām šķirnēm un peoniju selekcijas jaunumiem no Eiropas un ASV. „Ziedoņos” ir aplūkojams arī iekopts daiļdārzs, retu koku un krūmu stādījumi. Nedēļā starp svētkiem gaidīsim ziedu krāšņuma baudītājus 10:00 - 18:00. 

Foto: Atklāta izstāde "Peonijas"
Foto: Atklāta izstāde "Peonijas" Foto: Jānis Škapars/TVNET

LU botāniskajā dārzā un Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī 

Peoniju ziedu krāšņumu var doties skatīties Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā un Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī (NBD), kur var aplūkot vēl arī citus botāniskā dārza krāšņumus. Turklāt brīvdienās kārtējais stādu un amatnieku gadatirgus - 15. jūnijā. Kā jau ierasts, Salaspilī būs iespēja iegādāties stādus no Latvijā zināmiem audzētājiem, kā arī vietējo mājražotāju darinājumus. 

Kalsnavas arborētumā

Gleznainā vide ir kā radīta pasākumu norisei. Jau 16.jūnijā - Peoniju svētki. Vadītāja Gundega Skudriņa apmeklētājus gaidīs no 9:00 līdz pat 18:00. Programmā Aijas Andrejevas, Didža Meldera un Kašera sapņu fabrikas uzstāšanās. Būs arī stādu izsole un tirgus, mājražotāju un amatnieku tirgus, darbnīcas un spēles lieliem un maziem.  Latvijas valsts mežu Kalsnavas arborētums atrodas "Ogu īvēs", Jaunkalsnavā, Kalsnavas pagastā, Madonas novadā.

Foto: Atklāta izstāde "Peonijas"
Foto: Atklāta izstāde "Peonijas" Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jaunrūjas peoniju diena

Ik gadu Pārgaujas novada “Jaunrūju” saimnieki Rukšānu ģimene rīko pasākumu sēriju, kas veltīta dažādām augu kultūrām. 16.jūnijā - peoniju dienā viesi gaidīti klausīties lekcijas, iegādāties stādus un baudīt kultūras programmu. Par tradīciju kļuvusi zupas ēšana. Šogad apmeklētāji gaidīti no 10:00 līdz 17:00. Pārgaujas novadā Jaunrūjās.

Rundāles pils peoniju kolekcija

Kā katru gadu pirmsjāņu laikā Rundāles pils dārzā sākusi ziedēt peoniju kolekcija. Dārzā zied ne tikai peonijas; arī vēsturiskās rozes pamazām plaukst. Atgādinām, ka rožu dārza vēsturisko rožu baudīšanu nedrīkst nokavēt, jo tās zied tikai vienu reizi sezonā. Arī Latvijas speciālistu selekcionētās rozes jau pilnas krāšņiem ziediem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu