ANO pretterorisma vadītājs apmeklē Ķīnas uiguru rajonu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

ANO ģenerālsekretāra vietnieks pretterorisma lietās Vladimirs Voronkovs šonedēļ apmeklē Ķīnas Sjiņdzjanas Uiguru autonomo rajonu, kur, kā uzstāj Pekina, viens miljons uiguru un citu musulmaņu ir aizturēti terorisma draudu dēļ, ceturtdien paziņoja ANO avoti un cilvēktiesību aktīvisti.

Voronkovs ir augstākā ranga ANO ierēdnis, kas līdz šim apmeklējis Sjiņdzjanu, kuru aktīvisti ir raksturojuši kā brīvdabas cietumu bez reliģiskās brīvības.

ANO preses sekretārs Farhans Haks apstiprināja, ka Krievijas diplomāts Voronkovs apmeklē Ķīnu oficiālā vizītē, bet nesniedza detalizētas ziņas par to.

Haks uzsvēra, ka ANO pretterorisma birojs cenšas nodrošināt, lai pasākumos terorisma apkarošanai tiktu ievērotas cilvēktiesības.

Pekina apgalvo, ka internēšanas nometnes Sjiņdzjanā ir "profesionālās apmācības centri", lai novirzītu cilvēkus no ekstrēmisma un viņus reintegrētu reģionā, kur notiekošā vardarbībā tiek vainoti uiguru separātisti vai islāmisti.

Voronkova vizīti Sjiņdzjanā, par kuru vispirms ziņoja žurnāls "Foreign Policy", ir asi kritizējuši cilvēktiesību aktīvisti.

"Tas, kas ANO ļauj savam pretterorisma vadītājam doties uz Sjiņdzjanu, riskē apstiprināt Pekinas nepatieso naratīvu, ka šis ir pretterorisma jautājums, nevis plašu cilvēktiesību pārkāpumu jautājums," sacīja organizācijas "Human Rights Watch" ANO direktors Luijs Šarbono.

ANO augstā komisāre cilvēktiesību jautājumos Mišela Bačeleta decembrī lūdza Pekinai atļauju īstenot faktu noskaidrošanas misiju Sjiņdzjanā, bet nav to saņēmusi.

Ķīnas jaunais vēstnieks ANO mītnē Ženēvā Čeņs Sju ceturtdien paziņoja, ka komisāre varēs apmeklēt Sjiņdzjanu, kad "mēs varēsim atrast laiku, kas būtu piemērots abām pusēm".

Ķīna uzstāj, ka tajā dzīvojošo viena miljona uiguru, kazahu, kirgīzu un citu musulmaņu liktenis ir tās iekšēja lieta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu