Tiesa noraidījusi "Rīgas mežu" pieteikumu pret Konkurences padomi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Administratīvā rajona tiesa otrdien, 11.jūnijā, noraidījusi "Rīgas mežu" pieteikumu par Konkurences padomes faktiskās rīcības atzīšanu par prettiesisku, nesniedzot izvērstu viedokli par konkurences situāciju apaļkoku un zāģmateriālu realizācijas tirgū, aģentūra LETA noskaidroja Administratīvā rajona tiesā.

Konkurences padomē aģentūrai LETA atgādināja, ka tā 2018.gadā, sniedzot atbalstu Valsts kontrolei revīzijā par "Rīgas mežu" darbības atbilstību normatīvu prasībām, izdarīja secinājumus par kokzāģētavas "Norupe" izveidi 2013.gadā un tās komercdarbības ietekmi uz konkurenci. Savukārt "Rīgas meži" vēstulē lūdza pārskatīt iestādes pausto viedokli un sniegt izvērstu vērtējumu par konkurences situāciju apaļkoku un zāģmateriālu realizācijas tirgū.

Tajā pašā laikā Konkurences padome uzskatīja, ka tā ir sniegusi pietiekami izvērstu viedokli par publiskas personas komercdarbības ietekmi uz konkurenci un vēstulē sniegtā informācija nemainīja padomes viedokli par "Rīgas mežu" kokzāģētavas "Norupe" darbības neatbilstību Valsts pārvaldes iekārtas likuma prasībām.

Konkurences padomē atzīmēja, ka tai būtu bijis nepieciešams iegūt papildu informāciju un veikt padziļinātu tirgus uzraudzību, lai varētu atbildēt uz "Rīgas mežu" vēstulē ietverto lūgumu un sniegt izvērstāku viedokli.

Tāpat Konkurences padomē atzīmēja - tiesa secināja, ka atbilstoši Konkurences likumam vienīgi Konkurences padomes ziņā ir nolemt, vai veikt tirgus uzraudzību kādā konkrētā jomā, un tirgus izpēte nevar būt pakārtota personas prasījumam.

Tāpat Administratīvā rajona piekritusi Konkurences padomes viedoklim, ka tirgus izpēte ir katras kapitālsabiedrības pienākums. To nosaka Valsts pārvaldes iekārtas likumā paredzētā rīcības izvērtējuma ietvaros. Proti, publiska persona, pirms kapitālsabiedrības dibināšanas vai līdzdalības iegūšanas esošā kapitālsabiedrībā, veic paredzētās rīcības analīzi, tostarp ekonomisko izvērtējumu.

Tiesa secinājusi, ka Konkurences padome ir sniegusi atbildi uz "Rīgas mežu" izteiktajiem lūgumiem, savukārt "Rīgas mežu" neapmierinātība ar atbildes saturu nav pamats atzīt, ka iestāde nav rīkojusies atbilstoši normatīvu prasībām. Līdz ar to tiesa secinājusi, ka Konkurences padome atbildi sniegusi pēc būtības un tās faktiskā rīcība atzīstama par tiesisku, bet "Rīgas mežu" pieteikums jānoraida, informēja Konkurences padomē.

Administratīvās rajona tiesas spriedums nav pārsūdzams.

Jau ziņots, ka Konkurences padome no 2018.gada augusta līdz 2018.gada oktobrim konsultēja un sniedza atbalstu Valsts kontroles veiktās likumības revīzijas par "Rīgas mežu" darbības, apsaimniekojot pašvaldības īpašumā esošo mežu platības, atbilstību normatīvu prasībām ietvaros, noskaidrojot tirgus dalībnieku viedokļus par "Rīgas mežu" kokzāģētavas "Norupe" izveidi un tās komercdarbības ietekmi uz konkurenci.

Konkurences padome secināja, ka "Rīgas mežu" cirsmu un apaļkoku piedāvājuma samazinājuma rezultātā atsevišķām komercsabiedrībām ir grūtāk plānot saimniecisko darbību, un tās nevar precīzi prognozēt izstrādes un realizācijas apmēru, bet citām "Norupe" darbības rezultātā ir nepieciešamība meklēt alternatīvus apaļkoku piedāvātājus. Dažiem tirgus dalībniekiem tamdēļ ir arī grūtības pārslēgties uz alternatīvu cirsmu un apaļkoku pārdevēju, bet atsevišķi aptaujātie komersanti Konkurences padomei norādīja, ka tiem pārorientēšanās iespējas nepastāv.

Tāpat Konkurences padome secināja, ka kokzāģētava "Norupe" iegūst apaļkokus par zemākām izmaksām, izmantojot Rīgas pilsētai piederošo mežu resursus. To apstiprināja arī Valsts kontroles revīzijas ietvaros izdarītais secinājums, ka kokzāģētavai "Norupe" ir iespēja "Rīgas mežu" apaļkokus iegūt trīs reizes lētāk nekā citiem kokrūpniecības nozarē strādājošiem tirgus dalībniekiem. Tikmēr bez šādām izmaksu priekšrocībām "Rīgas mežu" kokzāģētava "Norupe" ciestu zaudējumus apaļkoku pārstrādes jomā.

Jau vēstīts, ka 2017.gadā "Rīgas meži" strādāja ar 18,457 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 23,5% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa palielinājās 9,5 reizes un sasniedza 2,162 miljonus eiro. Kompānijas 2018.gada auditētie finanšu rezultāti pagaidām nav publiskoti.

"Rīgas meži" ir otrs lielākais mežu apsaimniekotājs Latvijā pēc "Latvijas valsts mežiem". Uzņēmumam pieder sēklu plantācijas, koku stādaudzētava, zāģētava "Norupe", kā arī "Rīgas mežu" atbildībā ir Mežaparks, Rīgas parki un dārzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu