Turcija brīdina par atbildes pasākumiem, ja ASV noteiks sankcijas par "S-400" iegādi (2)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Turcija veiks atbildes pasākumus, ja ASV noteiks sankcijas saistībā ar Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu "S-400" iegādi, piektdien paziņoja Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu.

"Ja ASV veiks jebkādas negatīvas darbības pret mums, mēs arī spersim atbildes soļus," viņš sacīja, atbildot uz Turcijas televīzijas jautājumu par iespējamām ASV sankcijām.

"Mēs esam apņēmības pilni "S-400" jautājumā. Nav svarīgi, kādas būs sekas, mēs neatkāpsimies," uzsvēra Čavušolu, piebilstot, ka pasūtījuma atcelšana nav iespējama.

ASV un Turcijas attiecības mēnešiem ilgi bijušas saspīlētas saistībā ar Ankaras lēmumu iegādāties pretraķešu sistēmas "S-400", kuras Krievija tai piegādāt varētu jau nākamajā mēnesī. ASV ir paziņojušas, ka saistībā ar to ieviesīs sankcijas, kā arī ir nosūtījušas vēstuli, kurā izteikts brīdinājums, ka Turcija tiks izslēgta no ASV iznīcinātāju "F-35" programmas.

Pēc ārlietu ministra paziņojuma Turcijas liras vērtība pret ASV dolāru nokritās līdz 5,93 lirām par dolāru, kas ir vājākais sniegums divu nedēļu laikā.

ASV uzskata, ka Turcija nevar iegūt gan "S-400", gan "F-35". Turcija izteikusi vēlmi iegādāties 100 "F-35" iznīcinātājus.

"S-400" nav savienojamas ar NATO aizsardzības sistēmām, un ASV uzstāj, ka tas var kaitēt "F-35" izmantošanai.

Turcija ir ierosinājusi sabiedrotajiem izveidot darba grupu, kas izvērtētu "S-400" ietekmi, bet pagaidām nav saņemta ASV atbilde uz tādu priekšlikumu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu