Dienvideiropas samita dalībnieki aicina uz migrantu "godīgu" sadali (9)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X

Dienvideiropas valstu līderi piektdien samitā Maltā aicināja "godīgi" sadalīt migrantus, kuri ierodas Eiropā, šķērsojot Vidusjūru.

Aicinājums tika pausts laikā, kad kādas nevalstiskās organizācijas (NVO) kuģim ar jūrā izglābtām migrantu ģimenēm tika liegta droša piestāšana Itālijā.

Kipras, Francijas, Grieķijas, Itālijas, Maltas, Portugāles un Spānijas līderi paziņoja, ka Eiropas Savienībai (ES) vajadzētu "garantēt solidaritātes un godīgas nastas sadales starp dalībvalstīm principa efektīvu ieviešanu".

Valletā notikušā samita noslēgumā pieņemtā kopīgā deklarācijā arī teikts, ka "vajag tālāk pastiprināt centienus salauzt [cilvēku] kontrabandistu biznesa modeli, ar mērķi arī novērst traģisku [cilvēku] dzīvību zaudējumu".

Šis formulējums bija vērsts pret NVO kuģiem, kuri glābj migrantus Vidusjūrā, bet kurus tādi labējie politiķi kā Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni apsūdz cilvēku kontrabandas veicināšanā.

Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte samitā izteica "neapmierinātību", ka ES "runā par solidaritāti, to nepiemērojot".

NVO kuģis "Sea Watch 3" pašlaik atrodas Itālijas dienvidu salas Lampedūzas tuvumā ar 53 migrantiem, kas izglābti pie Lībijas piekrastes. Šim kuģim ar migrantiem ir liegta iebraukšana Itālijas ostās.

Salvīni ir sacījis, ka šādi glābšanas kuģi neļauj Lībijas krasta apsardzei uzņemt migrantus un aizvest viņus atpakaļ uz Lībiju.

"Visiem kuģiem, kas darbojas Vidusjūrā, vajag ievērot piemērojamās starptautiskās tiesības un netraucēt Lībijas Krasta apsardzes operācijas," teikts samita paziņojumā.

"Sea Watch International" piektdien tviterī ierakstīja, ka tās kuģis "vēl gaida uz drošu ostu 16 [jūras] jūdzes (30 kilometrus) no Lampedūzas", un aicināja cilvēkus parakstīt petīciju par to, ka šos migrantus uzņemtu Vācijas pilsētas.

Salvīni sacīja, ka šis kuģis tagad "klīst pa Vidusjūru, piespiežot sievietes, vīriešus un bērnus uz nevajadzīgām ciešanām".

Ziemeļāfrikai vistuvākās Eiropas valstis Itālija un Malta pirms samita paziņoja, ka ir jādara vairāk, lai apturētu migrantu došanos uz Eiropu, tai skaitā pastiprinot Lībijas krasta apsardzes apmācību un resursus.

Itālija un Malta uzstāj, ka migranti ir taisnīgi jāsadala pa citām ES valstīm, savukārt tādas valstis kā Francija uzskata, ka migrantiem jāizkāpj tuvākajā ostā un pēc tam viņi brīvprātīgi jāsadala pa Eiropu.

Septiņas valstis, kuru līderi piektdien tikās Maltā, pārstāv apmēram 40% no ES iedzīvotājiem un iekšzemes kopprodukta, kā arī pusi no ES krasta līnijas.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu