Miris slavenais itāļu režisors Franko Dzefirelli (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Franko Dzefirelli
Franko Dzefirelli Foto: Wikipedia.org

96 gadu vecumā mūžībā devies slavenais itāļu režisors, divkārtējais „Oskara” balvu ieguvējs Franko Dzefirelli, kas savu krāsaino operas ainu dēļ tiek dēvēts par skatuves Ticiānu. Par režisora aiziešanu sociālajā tīklā tviter paziņojis Florences mērs Dario Nardella.

Dzefirelli nozīmīgāko darbu vidū ir vairākas pēc Viljama Šekspīra lugu motīviem veidotas filmas — arī "Romeo un Džuljeta" (1968), par kuru Dzefirelli tika nominēts Amerikas Kinoakadēmijas balvai un Zelta Globusa balvai kā labākais režisors, kā arī "Spītnieces savaldīšana" (1967) ar Elizabeti Teilori un Ričardu Bērtonu galvenajās lomās.

Otrā pasaules kara laikā Dzefirelli bija pievienojies Itālijas pretošanās kustībai.

Pagājušā gadsimta 70. gados viņš bija pievērsies reliģijas tēmai un veidojis kino lentes "Brālis Saule, Māsa Mēness" par Svēto Francisku, kā arī "Jēzus no Nācaretes".

Strādājot dažādu pasaules valstu teātros, Franko Dzefirelli iestudējis Džuzepes Verdi, Džakomo Pučīni, Žorža Bizē un citu komponistu operas. Tieši nepakļaušanās modes tendencēm un cieņpilna attieksme pret identitāti tiek uzskatītas par viņa galvenajiem darbības principiem. Daudzi Dzefirelli veidotie operu uzvedumi guvuši starptautisku atzinību un tiek atzīti par klasiku

1977. gadā Dzefirelli saņēma ordeni "Par nopelniem Itālijas Republikas labā" ar Lielvirsnieka pakāpi (Grande Ufficiale Ordine al Merito della Repubblica Italiana), bet 2004. gadā — Britu impērijas ordeni un Britu impērijas Goda bruņinieka titulu.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu