Samazinājies nelegālās imigrācijas spiediens uz "zaļās" robežas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Robežstabs uz Latvijas un Lietuvas robežas pie nepabeigtā sliežu ceļa Reņģe-Mažeiķi. Ilustratīvs attēls.
Robežstabs uz Latvijas un Lietuvas robežas pie nepabeigtā sliežu ceļa Reņģe-Mažeiķi. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Šogad būtiski samazinājies nelegālās imigrācijas spiediens uz Latvijas "zaļās" robežas, pavēstīja Valsts robežsardzē.

Šogad par nelikumīgu "zaļās" robežas šķērsošanu aizturēti tikai četri tā saucamie trešo valstu pilsoņi, līdz ar to salīdzinājumā ar 2018.gada attiecīgo periodu šādu personu skaits būtiski samazinājies, pastāstīja Valsts robežsardzes preses pārstāve Kristīne Pētersone.

Saskaņā ar likumu trešās valstis ir valstis, kas atrodas ārpus ES vai Eiropas Ekonomikas zonas.

Šī tendence ir skaidrojama ar to, ka "zaļās" robežas pārkāpēji ir atraduši citus veidus un vietas kā šķērsot ES ārējo robežu. Turklāt Latvija pēdējos gados ir ieviesusi vairākus pasākumus, lai uz valsts robežas mazinātu nelegālās imigrācijas spiedienu. Šajos pasākumos ietilpst gan robežsargu ikdienā veiktās aktivitātes, gan starptautiskas operācijas, gan austrumu robežas robežjoslas izbūve, skaidroja Pētersone.

Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts šogad martā Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atzina, ka pateicoties robežsargu aktivitātēm un citiem pasākumiem, Valsts robežsardzei pērn prom no Latvijas robežas izdevies novirzīt tūkstošiem nelegālo imigrantu.

Viņš skaidroja, ka pērn nelegālās imigrācijas spiediens, salīdzinot ar 2107.gadu, ir pieaudzis, tomēr, pateicoties kompleksam pasākumu kopumam, "tūkstošiem cilvēku lielas nelegālās imigrācijas plūsmas" izdevies novirzīt prom no Latvijas robežas.

"Līdz ar to, ja efektīvi darbojamies, tad organizētā noziedzība izvēlas citus maršrutus. Turklāt Latvijā pēdējos gados ir mainīta kriminālsodu politika, proti, par liela skaita personu pārvietošanu vai organizētā grupā tiek piemēroti reāli cietumsodi, līdz ar to šāds pasākums arī dod savu artavu nelegālās imigrācijas mazināšanā," skaidroja Pujāts.

Robežsargi novērojuši, ka noziedznieku "konsultētas" nelegālās imigrantu grupas kļuvušas mazākas. Daudzskaitlīgas gan ir tās nelegālo robežas šķērsotāju grupas, kuru mērķis ir nokļūt Latvijā, lai prasītu patvērumu.

Valsts robežsardzes informācija liecina, ka 2018.gadā identificēti vairāk nekā 1200 nelegālo imigrantu. 2017.gadā tādu bija aptuveni 700.

Piemēram, pagājušajā gadā par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu aizturētas 269 personas. Gadu iepriekš aizturētas 178 personas, bet 2016.gadā - 423 personas.

No pērn aizturētajiem 202 personas bija nelikumīgi šķērsojušas "zaļo" robežu, bet pārējie robežas šķērsošanā izmantojuši viltotus ceļošanas dokumentus. Lielākā daļa "zaļās" robežas šķērsotāju bija Vjetnamas pilsoņi.

Pērn nozīmīgākās nelegālo imigrantu riska grupas veidoja Vjetnamas, Irākas, Afganistānas un Ukrainas pilsoņi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu