Pārcilvēki realitātē – ļaudis ar sešiem rokas pirkstiem (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Mehring et al., Nature Communications, 2019

Jaunā pētījumā parādīts, ka cilvēki, kuriem uz katras rokas ir attīstījies pilnīgi funkcionējošs sestais pirksts, patiesībā ir nevis invalīdi, bet gan “supervaroņi”, proti, daudzas lietas ar rokām tie spēj paveikt daudz efektīvāk nekā cilvēki ar pieciem pirkstiem.

Kā rakstīts izdevumā “Science Alert”, pētījumā piedalījās māte un dēls, kuriem uz katras rokas ir nevis pieci, bet seši pirksti. Kā izrādījās, šie cilvēki spēja tikai ar vienu roku rakstīt ziņas viedtālrunī, spēlēt sarežģītas videospēles un pat sasiet kurpju auklas.

Daudzpirkstība jeb palielināts pirkstu vai pirkstu falangu skaits rokām vai kājām parasti tiek ārstēta īsi pēc dzimšanas, ķirurģiskā ceļā aizvācot lieko pirkstu. Ņemot vērā, ka lielākajā daļā daudzpirkstība tiek novērsta jau ļoti agri, zinātniekiem ir maz iespēju pētīt, kāds varētu būt labums no vēl viena lieka pirksta.

Foto: Mehring et al., Nature Communications, 2019

Magnētiskās rezonanses iekārtā zinātnieki noskaidroja, ka šādiem īpatņiem liekais pirksts ir apgādāts ar papildu muskuļiem un nerviem, kā arī smadzeņu garozā ir atsevišķa pirksta reprezentācija, proti, smadzenēm, lai tās varētu kontrolēt papildu pirkstu, nav resursi jāmeklē citos reģionos, kā arī nav vairāk jānoslogo sevi.

Turklāt, kā minēts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”, jebkuru lieko pirkstu ir iespējams kustināt neatkarīgi no pārējiem, kas šiem cilvēkiem piešķir vēl lielāku veiklību.

Pētniekus daudzpirkstība mūsdienās interesē arvien vairāk, jo ar iegūtajām zināšanām viņi var izstrādāt daudz efektīvākus robotu locekļus un pirkstus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu