Piecas vietas, kur skaisti pavadīt atvaļinājumu bez tūristu pūļiem (4)

TVNET/The New York Times
CopyLinkedIn Draugiem X
Kotora (Melnkalne)
Kotora (Melnkalne) Foto: Pixabay

Vēlies pavadīt atvaļinājumu skaistā vietā, bet nevēlies pavadīt brīvdienas tūristu pūļu ielenkumā un stāvot garās rindās uz svarīgākajiem apskates objektiem? Laikraksts "The New York Times" apkopojis alternatīvas populārākajiem brīvdienu galamērķiem, par kurām daudzi tūristi vēl nezina.

Santorini vietā - Tinosa (Grieķija)

Piemēram, Grieķijas Santorini sala pēc ekonomiskās krīzes mēģināja pievilināt tūristus, taču tas atspēlējās - pasakaini skaistā sala jau vairākus gadus netiek galā ar milzīgo tūristu pieplūdumu. Atvaļinājumu sezonas kulminācijā tur ierodas līdz pat 15 000 tūristu dienā. Vietējā valdība ar to mēģina cīnīties, nosakot ierobežojumu, ka kruīza kuģi dienā tur drīkst izsēdināt līdz 8000 pasažieriem. 

Pērn Grieķiju apmeklēja 33 miljoni tūristu, un gaidāms, ka šogad tiks sasniegts jauns rekords.

Foto: Pixabay

Netālu esošā Egejas jūras bagātība Tinosas sala ir laba alternatīva. Ceļš no Santorini uz Tinosu kuģojot aizņem apmēram divas stundas, bet no Mikonas - vien pusstundu.

Tinosā atrodami daudzi mazi ciematiņi, kas savulaik tika sacelti patālāk no krasta, lai izvairītos no sirojošiem pirātiem. Galvaspilsētā atrodas Tinosas Dievmātes baznīca, kas esot uzcelta brīnumainas svētbildes vietā un pievilina svētceļotājus no visas pasaules.

Santorini ir vulkāniska sala, savukārt Tinosa var lepoties ar neparastām kalnu grēdām. Tinosā kopš seniem laikiem mājas, arkas, ielas, baznīcas un strūklakas būvētas no tīra baltā marmora. Tūristi var iegādāties marmora suvenīrus vai piedalīties marmora kalšanas meistarklasēs.

Vieta, kas Tinosā noteikti jāapskata, ir Volaksas ciems. Tās neparastajā ainavā izkaisīti milzu laukakmeņi, daži no tiem lielāki par vietējām mājiņām. Sengrieķu mīts vēsta, ka esot dzīvojis vēju dievs Eoloss, kurš radījis iespaidīgās klinšainās ainavas. Tinosas rietumos klintīs atrodams brīnišķīgais zaļais marmors, kas ticis izmantots Bekingemas pils un Luvras būvniecībā.

Tinosā var nogaršot dažādas delikateses - artišokus, kaperus, makaronus ar melnā kalmāra tinti un vietējos sierus. Tinosas pludmales ir plašākas nekā Santorini, un dzirdi zilie ūdeņi ir mierīgi. Tinosas saulriets, ko var vērot no kalnu ciematiņiem, ir tikpat skaists kā Santorini, bet bez tūristu pūļiem.

Amsterdamas vietā - Delfta un Hāga (Nīderlande)

Atliek tikai mērot 376 pakāpienus pa Delftas Jaunās baznīcas kāpnēm, lai sev pie kājām redzētu visu Dienvidholandi vienā ainavā: Roterdamas augstceltnes, Hāgu un tās ostu, tālumā vēl arī Keukenhofu ar tās slavenajiem tulpju laukiem. 

Tiesa gan, no turienes nevarēs saskatīt Amsterdamu - vienu no visvairāk apmeklētajām pilsētām Eiropas ziemeļu daļā. Amsterdama ar tās muzejiem, kanāliem un aktīvo naktsdzīvi ir Nīderlandes lielākais tūrisma galamērķis, ko 2017.gadā apmeklēja 19 miljoni cilvēku: par diviem miljoniem vairāk nekā visā Nīderlandē iedzīvotāju. Pilsētai vislielākās problēmas sagādā lētas atpūtas kārotāji, kuri ar zemo cenu aviokompānijām ierodas no Lielbritānijas, Francijas, Vācijas un citām vietām, paliek "Airbnb" dzīvokļos (kuru īpašnieki nereti "aizmirst" samaksāt nodokļus no gūtajiem ieņēmumiem) un lielāko daļu laika pavada, ballējoties sarkano lukturu rajonā. Vasaras sezonā nedēļas nogalēs pūļi ir tik lieli, ka glābēji dažkārt nespēj izlauzties cauri, lai palīdzētu cilvēkiem, kuriem palicis slikti.

Foto: Pixabay

Pagājušā gada martā Amsterdamā aizliedza ekskursijas pa sarkano lukturu rajonu. Kopš pagājušā gada rudens tūrisma valde pārstājusi reklamēt Amsterdamu un mudina tūristus izvēlēties citus galamērķus Nīderlandē.

Divus no tiem - Delftu un Hāgu - ir ļoti ērti apskatīt vienā braucienā, jo pilsētas atrodas tikai nepilnu 20 kilometru attālumā viena no otras. Tās veido ideālu galamērķi tūristiem, kuri vēlas redzēt Nīderlandes muzejus, kanālus un Ziemeļjūras pludmales bez atpūtnieku bariem.

Delftas kanālus var izbraukāt tūristu kuģīšos vai katamarānos, vienlaikus apskatot labi saglabājušos vecpilsētu. Filma "Meitene ar pērļu auskaru" savulaik piesaistīja kino un mākslas mīļotāju interesi, jo no turienes nāk slavenās gleznas autors Jans Vermērs. Delftā atrodams viņa vārdā nosaukts centrs, kurā var iepazīt 17.gadsimta mākslinieku un viņa daiļradi.

Vēstures un mākslas cienītāji novērtēs plašo muzeju klāstu Hāgā. Mauricheisā glabājas gleznas "Meitene ar pērļu auskaru" oriģināls un citi ievērojami mākslas darbi. Tam līdzās atrodas vēsturiskā Binnenhofas ēka, kurā strādā Nīderlandes valdība. Hāgas muzejā apskatāmi Degā, Monē, Pikaso un van Goga darbi.

Savukārt Hāgas tirgū var nogaršot gan svaigas zivis no netālās ostas, kā arī iepazīt tur dzīvojošo migrantu kopienu produktus - olīvas no Grieķijas, augļus no Turcijas un Surinamas bakabanas.

Barselonas vietā - Valensija (Spānija)

Skaistā Barselona jau vairākus gadus cīnās ar pārāk lielu tūristu pieplūdumu. "Airbnb" izīrētāji no pilsētas izspiež vietējos, ap Barselonas Svētās ģimenes katedrāli spieto peldkostīmos ģērbušies naktsdzīves baudītāji, sezonā ik dienu ierodas tūkstošiem jaunu atpūtnieku.

2015.gadā Barselonā tika iesaldēta viesnīcu licencēšana un piespriestas pirmās sodanaudas par nelikumībām, kas skāra dzīvokļu izīrēšanu vietnē "Airbnb". Tūristu aizbaidīšanā netīši piedalās arī Ramblas bulvāra prostitūtas, uzbrūkot un aplaupot noreibušos tūristus, kuri uzņemtā alkohola daudzuma dēļ nespēj aizstāvēties.

1,6 miljoniem Barselonas iedzīvotāju jāsadzīvo ar 30 miljoniem tūristu gadā.

Apmēram 350 kilometru attālumā atrodas Spānijas trešā lielākā pilsēta Valensija ar 800 000 iedzīvotāju un nepilniem diviem miljoniem tūristu gadā. Līdzīgi kā Barselonā, arī Valensijas centrā skatāmi fantastiski gotiskās, renesanses un baroka arhitektūras paraugi. Visi stili apvienoti Valensijas katedrālē, kas celta piecu gadsimtu garumā. Arhitektūras mīļotāji nedrīkst laist garām UNESCO pasaules mantojuma sarakstā iekļauto Valensijas Zīda biržu, kas atgādina par šīs vietas nozīmi starptautiskās tirdzniecības vēsturē.

Foto: Pixabay

Plaši pārstāvēta arī modernā arhitektūra un mūsdienīgas mākslas galerijas, mājīgas kafejnīciņas un ielu māksla.

Valensija pazīstama kā Spānijas dārzs un gardās paeljas dzimtene. Atpūtniekus priecēs gan nelieli mājas restorāni, gan arī divas "Michelin" zvaigznes ieguvušais "Ricard Camarena Restaurant".

Valensija ir moderna Eiropas pilsēta ar vairāk nekā 300 saulainām dienām gadā, daudzām pludmalēm, augstvērtīgu kultūras pasauli, gastronomiskajām baudām un apbrīnojamu arhitektūru. Valensijā vienmēr ir tūristi, taču tādā skaitā, kas nesagādā problēmas ne vietējiem iedzīvotājiem, ne arī citiem atpūtniekiem. 

Dubrovnikas vietā - Kotora (Horvātija un Melnkalne)

Horvātijas pilsētas Dubrovnika un Melnkalnes pilsēta Kotora atrodas apmēram 100 kilometru attālumā viena no otras. Kamēr viena cieš no pārmērīga tūristu pieplūduma, otra vēlas tikt pamanīta.

Dubrovnika vienmēr bijusi Horvātijas piekrastes pērle. Taču fakts, ka tajā uzfilmētas daudzas no skaistākajām kulta seriāla "Troņu spēle" ainām, atvedis uz Dubrovniku vēl nepieredzētu tūristu skaitu. Mūra ieskautajā vecpilsētā dzīvo tikai ap 1000 cilvēkiem, bet atvaļinājumu sezonas karstumā tur ik dienu apgrozās desmitkārtīgs tūristu skaits.

2016.gadā UNESCO brīdināja, ka pilsētas pasaules mantojuma statuss būs apdraudēts, ja lietas labā nekas netiks darīts.

Foto: Pixabay

Kampaņas "Cieni pilsētu" ietvaros noteikti ierobežojumi, cik cilvēkus noteiktā laika periodā drīkst izsēdināt kruīza kuģi - 4000 no rīta un vēl 4000 pēcpusdienā.

Taču netālu ir laba alternatīva - Kotora. Kotoras līča kalnainā, fjordiem līdzīgā ainava priecē dabas baudītājus, un tās vecpilsētā ir sens viduslaiku cietoksnis, baznīcas, kafejnīcas un mājas ar sarkanīgiem jumtiem. 2018.gadā Kotora uzņēma 140 000 tūristu - ievērojami mazāk nekā Dubrovnika.

Kotoras galvenais tūrisma objekts pārbaudīs atpūtnieku fizisko formu. Svētā Jāņa kalnā ved senas akmens kāpnes, no kuru gala var vērot skaistu saulrietu. Nedaudz tālāk atrodas "Kotoras kāpnes" - gleznaina pastaigu taka kalnos.

Tā kā Kotorā tūristu ir salīdzinoši maz, restorānu terasēs nav nemaz tik grūti tikt pie galdiņa ar krāšņu skatu. Kotora atrodas apmēram pusotras stundas brauciena attālumā gan no Melnkalnes Podgoricas lidostas, gan lielākās Dubrovnikas lidostas, tāpēc vienā ceļojumā var paviesoties abās valstīs.

Prāgas vietā - Olomonka (Čehija)

Centrāleiropā ir pavisam nedaudzas vietas, kas spēj piedāvāt gan pastkartītes cienīgu arhitektūru, gan arī iespēju uzdzīvot līdz rīta gaismai. Viena no tām ir Prāga. Otra - Olomonka.

Prāgu 2018.gadā apmeklēja 7,9 miljoni tūristu jeb par 3,2% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Piektās visvairāk apmeklētās Eiropas pilsētas statuss nes zināmas neērtības. Prāgas ballīšu ielās tūristu dēļ bieži nevar ne apgriezties, kamēr pašvaldība cenšas ierobežot trokšņošanu naktī un dzeršanu sabiedriskās vietās.

Foto: Pixabay

Divu stundu brauciena attālumā no Prāgas atrodas Olomonka. Tās vieno atrašanās UNESCO pasaules mantojuma sarakstā un burvīga arhitektūra. Taču uz Olomonku, kur mīt ap 100 000 pastāvīgajiem iedzīvotājiem un 21 000 studentu, joprojām dodas salīdzinoši neliels tūristu skaits.

Olomonka ir labs galamērķis gastronomiskajiem tūristiem, kuri tur atradīs modernus restorānus. Arī taupīgajiem atpūtniekiem nav jāuztraucas - universitāšu tuvumā netrūkst labu un lētu ēstuvju, kas veltītas dažādu tautu virtuvēm.

Olomonkas bazilika patlaban tiek renovēta, taču tās vērtīgā baroka gleznu un skulptūru kolekcija tik un tā ir apskatāma publiski.

Vakaros Olomonkā vienmēr vat atrast, ko darīt. Bijušais gaļas tirgus pārtapis studentu bāru rajonā. Citviet atrodami šiki kokteiļbāri ar dzērienu piedāvājumu, kas apmierinās pat visprasīgākos alkohola pazinējus.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu