Zinātnieki radījuši lāzeru, kas var atrast un iznīcināt vēža šūnas (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: unsplash.com

Zināms, ka vēža šūnas pa asinsriti var no vienas ķermeņa daļas nokļūt citās, tomēr tagad zinātnieki ir attīstījuši jauna veida diagnostikas metodi, kas var no ārpuses atrast un iznīcināt ļaundabīgās šūnas.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Science Translational Medicine”, rakstīts: lai arī šis rīks vēl ir ļoti tālu no tā ieviešanas komerciālajā diagnostikā, tomēr lāzers ir 1000 reižu jutīgāks par jebkuru citu metodi, kas tiek izmantota, lai asinīs atrastu vēža šūnas.

Lai pārbaudītu vēža šūnu izplatību, ārsti parasti izmanto pacienta asins paraugus, tomēr šī metode nav droša, jo bieži vien ārsti vēža šūnas vienā paraugā nepamana. Īpaši tad, ja pacientam ir vēzis agrīnā stadijā. Ja testa rezultāti izrādās pozitīvi, tas nozīmē, ka vēža šūnu pacienta asinīs jau ir daudz un tās jau ir nokļuvušas dažādos orgānos. Tādā gadījumā pacientu izārstēt jau ir ļoti grūti.

Pirms dažiem gadiem zinātniekiem radās ideja par alternatīvu un neinvazīvu metodi, kā daudz precīzāk pārbaudīt lielāku asiņu daudzumu. Rezultātā šī metode tika pārbaudīta laboratorijā uz dzīvniekiem, bet pavisam nesen – arī uz cilvēkiem.

Jaunajā tehnoloģijā tiek izmantots lāzera gaismas pulss, kas caur cilvēka ādu uzsilda melanomas šūnas asinīs. Šīs šūnas uzsilst tāpēc, ka tajās ir tumšais pigments melanīns, kas absorbē gaismu. Savukārt ar īpašu ierīci jeb citofonu, izmantojot ultraskaņas tehniku, tiek uztverti sīkie siltuma viļņi, ko izstaro šīs šūnas.

Šī metode tika pārbaudīta uz 28 gaišas ādas krāsas pacientiem, kuriem bija melanoma, un 19 cilvēkiem, kuriem melanomas nebija. Lāzera stars tika raidīts uz visu pētījuma dalībnieku plaukstām, un rezultātā šī tehnoloģija spēja melanomu diagnosticēt 27 no 28 ar melanomu sirgstošajiem pacientiem.

Zinātnieki apgalvo, ka šī metode nespēj “samelot”, kā arī nerada nekādus blakusefektus vai kaitējumu pacientam. Melanīns ir ādā dabiski sastopams pigments, tomēr ādas šūnas procedūras laikā netiek bojātas. Tas ir tāpēc, ka lāzera gaisma tiek izkaisīta pa plašu ādas teritoriju un netiek fokusēta uz individuālām ādas šūnām.

Pārsteidzoši, bet zinātnieki pēc pētījuma praktiskās daļas atklāja, ka pēc diagnostikas, pacientu asinīs vēža šūnu bija palicis mazāk.

“Mēs izmantojām relatīvi zemas enerģijas lāzera staru, tomēr pat tādā veidā mums izdevās iznīcināt vairākas vēža šūnas,” komentēja pētījuma vecākais autors Vladimirs Žarovs.

Pētnieku komanda cer attīstīt šo metodi un tehnoloģijas, lai varētu diagnosticēt un iznīcināt arī citu vēža paveidu šūnas.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu