Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: kas apturēs "Spartaku"?

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Jūrmalas "Spartaks" futbolisti
Jūrmalas "Spartaks" futbolisti Foto: FK Spartaks Jūrmala/Facebook

Septiņas nezaudētas spēles pēc kārtas un piecas uzvaras pēc kārtas - tāda spēļu sērija padevusies Jūrmalas "Spartakam" kopš zaudējuma ar 0:4 savā laukumā čempionam "Riga FC" vēl 28. aprīlī. Jau gandrīz divus mēnešus Jūrmalas komanda nepazīst zaudējuma rūgtumu un no priekšpēdējās vietas turnīra tabulā pakāpusies uz trešo vietu.

Jau pirmajās čempionāta spēlēs varēja redzēt, ka komandas rindās ir vairāki jauni un interesanti ārzemju futbolisti, tagad viņi sāk arvien vairāk "sakausēties" vienā komandā, plus pašmāju pieredzējušie spēlētāji (Gints Freimanis, Edgars Gauračs, Vitālijs Smirnovs, Vitālijs Rečickis, Edgars Vardanjans...), un sanāk konkurētspējīga komanda.

Agri vai vēlu beidzas visas sērijas - gan sekmīgās, gan nesekmīgās - un agri vai vēlu pārtrūks arī "Spartaka" punktu krāšanas sērija (interesanti, ka nākamajā kārtā spartakieši spēlēs viesos tieši ar "Riga FC", pēc zaudējuma kuram arī sāka krāt punktu pēc punkta, uzvaru pēc uzvaras), taču komandas pretenzijas uz vietu trijniekā vai tā sauktajā Eiropas kausu zonā tagad jau uztveramas nopietni.

Arī uz itāļu treneri Anunciato (tāds ir viņa pilns vārds) Dzavetjeri tagad daudzi droši vien skatās citādāk nekā tad, kad viņš pirms desmit gadiem parādījās pie FK "Ventspils" stūres, un nekā pirms šīs sezonas. Treneris, kura trumpis ir darbs ar gados jauniem spēlētājiem, tieši šajā jomā sevi arī apliecina, jo lielākā daļa no "Spartaka" ārzemju jaunpienācējiem ir 18-20 gadus veci futbolisti.

Ir gan viena nianse - proti, jau pēc pāris dienām atvērsies tā sauktais "pāreju logs" un nav teikts, ka tā laikā "Spartaka" rindās tieši starp leģionāriem nenotiek pārmaiņas (proti - kāds no līderiem var doties prom).

Taču jebkurā gadījumā komanda jau ir ieskrējusies un panākt tās izbīdīšanu no līderu grupas būs ļoti grūti.

Turnīra tabulā joprojām ir divi līderi - "Riga FC" un RFS, bet "Spartaks" atpaliek tikai par 6 punktiem (turklāt spartakiešiem ir par spēli mazāk nekā RFS komandai) un šajā ziņā nākamā Jūrmalas komandas spēle ar čempioniem būs ļoti svarīga - pastāvēs divvadība vai duets draud pārvērsties par trio?

RFS ar 4:1 pārliecinoši uzvarēja FK "Ventspils", un šāda uzvara var komandu atkal izvest uz panākumu ceļa (līdz šim mačam - tikai viena uzvara astoņās spēlēs). Galvenā trenera maiņa vai vairākas pārmaiņas komandas sastāvā uzreiz pievērš komandai papildu uzmanību, un tas šoreiz attiecas uz FK "Jelgava" un FK "Liepāja".

Nevar nepiekrist jaunajam jelgavnieku galvenajam trenerim Oļegam Kubarevam, ka komandas sastāvs neatbilst vietai turnīra tabulā. Pirms sezonas viņa priekštecis Marians Pahars uzsvēra, ka komandas sastāvs šosezon ir spēcīgāks nekā pirms gada, ka izveidojies labs kolektīvs un ka sniegumam jābūt krietni labākam, bet... Pēc diezgan laba, kaut arī nestabila (uzvaras mijās ar zaudējumiem) starta Jelgavas komandā kaut kas salūza. Jā, ietekmēja vairāku spēlētāju savainojumi, taču masveidīgi savainojumi nemēdz būt bez iemesla.

Baltkrievu trenera debija pie FK "Jelgava" stūres beidzās ar 0:1 zaudējumu savā laukumā "Valmiera Glass ViA" futbolistiem. Skaidrs, ka ir vajadzīgs laiks, kamēr Kubarevs sakārtos komandas spēli, bet par to, ka viņš prot to izdarīt, vislabāk liecina ... "Spartaka" piemērs. Vai tad 2016. gadā Jūrmalas komanda "uz papīra" bija starp pretendentēm uz čempiones titulu? Visoptimistiskākajā gadījumā - uz vietu trijniekā, turklāt arī vēl diezgan apšaubāmi... Tagad būs interesanti pavērot, cik ātrā laikā un kā Kubarevam izdosies "izārstēt" Jelgavas komandu.

Liepājā atteicās uzreiz no četru futbolistu pakalpojumiem (aizsargs Ofosu Apija komandu bija pametis jau agrāk) - Daniils Ulimbaševs, Vladislavs Kozlovs, Igors Kozlovs un Alekss Lukass Delgado vairs nav FK "Liepāja" rindās. Labi spēlētāji, taču acīmredzot tieši tāpēc no viņiem arī nolēma šķirties, ka tik labi un pieredzējuši (īpaši abi Kozlovi) spēlētāji dod pārāk mazu pienesumu. Kas nāks vietā? Papildinājums noteikti būs, taču jau mačā ar "Riga FC" varēja redzēt, ka varbūt nemaz nekur tālu un tikai tālu (ārzemēs) tas nav jāmeklē - pašu uzbrucēji Artūrs Smetanovs (20 gadi) un Raivis Viļumsons (nesen palika 18 gadu) droši iesaistījās spēlē, un abiem bija iespējas gūt vārtus. Jau iepriekš virslīgā šosezon bija debitējis 19 gadus vecais Roberts Krists Jaunarājs-Janvāris (divas spēles pa 90 minūtēm!) un 18 gadus vecais Vladimirs Stepanovs.

Liepājas komandas spēle kopumā atstāja ļoti patīkamu iespaidu un šajā ziņā čempions ne ar ko nebija pārāks (liepājnieku sniegums pat bija interesantāks), tā ka varbūt patiešām lielāku uzvaru jāliek uz saviem audzēkņiem un viņiem vairāk jāuzticas? Katrā ziņā Aleksandrs Starkovs jau pēc pirmajām spēlēm pie FK "Liepāja" stūres atzina, ka ir talantīgi pašmāju spēlētāji.

Paskatīsimies, kas notiks spēlētāju pāreju laikā. Jebkurā gadījumā pacietība jau pēc notikušajām pārmaiņām ir nepieciešama gan jelgavnieku, gan liepājnieku līdzjutējiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu