Krimināllietu pret bijušo bērnunama "Līkumi" vadītāju Boķi nolemj skatīt slēgtās sēdēs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Zemgales rajona tiesa Jēkabpilī pirmdien nolēma slēgtās sēdēs skatīt krimināllietu, kurā apsūdzība uzrādīta bijušajam bērnunama "Līkumi" (tagad ģimenes atbalsta centrs "Saulstari") vadītājam Jurim Boķim, informēja Zemgales rajona tiesas priekšsēdētājas palīdze Sanita Grinšpone.

Sākotnēji lieta nebija noteikta slēgta, taču šodien šāds lēmums pieņemts. Tāpat tiesā šodien notikusi cietušo pratināšana.

Lietas iztiesāšana turpināsies 23.septembrī. Lietu izskata tiesnese Līga Baltmane-Zepa.

Jau ziņots, ka Boķim apsūdzība uzrādīta par desmit noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kad apsūdzētais, būdams valsts amatpersona, pret bērnunama audzēkņiem veicis dažādas darbības, pārsniedzot amatpersonai ar likumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas. Tāpat viņš apsūdzēts par divām epizodēm amatpersonas bezdarbībā un par vienu epizodi, kad viņš kādu jaunieti piespiedis veikt abortu.

Lietu pirms nodošanas prokuratūrai kriminālvajāšanai izmeklēja Valsts policija (VP), kas vēstīja, ka inkriminētie noziegumi paveikti laikā no 2009. līdz 2015. gadam un lietā par cietušajiem atzīti desmit bērni.

Lieta par iespējamo vardarbību ierosināta jau 2015.gadā un sākotnēji to izmeklēja VP Jēkabpils iecirknī, bet uzraudzību nodrošināja Jēkabpils rajona prokuratūra. Taču lietā tika pieļauta nepamatota novilcināšana, tāpēc tā nodota VP Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas birojam.

No 2018.gada 11.janvāra saistībā ar kriminālprocesu Boķim aizliegts ieņemt amatu.

2015.gadā Tiesībsarga birojs bija sagatavojis Ģenerālprokuratūrai plašu materiālu par pārkāpumiem bērnunamā "Līkumi". Sagatavotā informācija pārsvarā atklāj darbinieku psihoemocionālu un fizisku vardarbību pret bērniem, sacīja tiesībsargs Juris Jansons, uzsverot, ka tam ir konkrēti pierādījumi. Ir fiksēti arī gadījumi, kad bērni paši vērsušies drošības iestādēs, tomēr sāktie procesi priekšlaikus izbeigti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu