ST ierosināta lieta par dabasgāzes piegādes un lietošanas noteikumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele
Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele Foto: Edijs Pālens/LETA

Satversmes tiesā (ST) ir ierosināta lieta par spēku zaudējušām Enerģētikas likuma un Ministru kabineta (MK) noteikumu "Dabasgāzes piegādes un lietošanas noteikumi" normām, kas noteica izlietotās dabasgāzes aprēķinu un kompensāciju, ko lietotājs maksā pārkāpuma gadījumā, atbilstību Satversmei, pavēstīja ST pārstāve Ketija Strazda.

Apstrīdētās Enerģētikas likuma normas bija spēkā līdz 2016.gada 7.martam, savukārt MK normas bija spēkā līdz 2017.gada 3.aprīlim.

Tiesā skaidroja, ka lieta ierosināta pēc Alekseja Petrova pieteikuma. Pieteikuma iesniedzējs uzskata, ka norma, kas regulēja samaksu par dabasgāzi gadījumos, kad enerģijas lietotājs pārkāpis dabasgāzes piegādes un lietošanas noteikumus vai līgumu par dabasgāzes piegādi, kā arī normas par kompensāciju, ko enerģijas lietotājs šādos gadījumos maksā sistēmas operatoram, neatbilst Satversmei.

Pieteikuma iesniedzējs uzskata, ka apstrīdētās MK normas neatbilst Satversmes 64. un 105.pantam, jo ar Enerģētikas likuma 42.3 panta pirmo daļu tieši MK esot pilnvarots noteikt kārtību, kādā energoapgādes komersants nosaka pārkāpuma gadījumā patērētās dabasgāzes daudzumu. Ar minēto noteikumu normu MK pēc būtības esot pārdeleģējis šo uzdevumu sistēmas operatoram. Tādējādi MK esot pārkāpis tam likumā noteiktā pilnvarojuma robežas. Turklāt šim pamattiesību ierobežojumam neesot leģitīma mērķa, kā arī tas neesot samērīgs.

Pieteikuma iesniedzējs norādījis, ka Enerģētikas likuma 42.3 panta pirmajā daļā, ciktāl tā nosaka enerģijas lietotāja pienākumu pārkāpuma gadījumā maksāt sistēmas operatoram kompensāciju, kā arī MK noteikumu normas, kas noteic šo kompensāciju un tās apmēru, esot noteikts sods par enerģijas lietotāja pieļautu pārkāpumu, taču šim sodam neesot leģitīma mērķa. Turklāt arī šajās normās noteiktais pamattiesību ierobežojums neesot samērīgs.

ST ir uzaicinājusi Saeimu un MK līdz šī gada 14.augustam iesniegt ST atbildes rakstus ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir šī gada 14.novembris. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu