Lietuvas tiesa noraida Klaipēdas ostas vadītāja Vaitkus sūdzību par atbrīvošanu no amata

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Viļņas pilsētas rajona tiesa pirmdien noraidījusi Klaipēdas valsts jūras ostas ģenerāldirektora Arvīda Vaitkus sūdzību par atbrīvošanu no amata un atzinusi par pamatotu martā pieņemto Lietuvas satiksmes ministra Roka Masjuļa lēmumu par viņa atlaišanu.

Atlaižot Vaitku, Masjulis to pamatoja ar bažām, ka ostas vadītājs nespēs būt objektīvs pret uzņēmumiem, kuri viņu atbalstījuši pašvaldību vēlēšanās.

"Pirmās instances tiesa, noraidot Arvīds Vaitkus prasību, atzinusi, ka ministrs, ņemot vērā to lomu, kāda Klaipēdas valsts jūras ostas direkcijai ir kā no valsts drošības viedokļa stratēģiski svarīgam valsts uzņēmumam, un attiecinot uz šāda uzņēmuma vadītāju visaugstākos caurskatāmības un godīguma standartus, pieņēmis pareizu lēmumu atbrīvot Vaitku no amata," teikts tiesas paziņojumā.

Marta sākumā notikušajās Lietuvas pašvaldību vēlēšanās Vaitkus Zemnieku un zaļo savienības sarakstā izcīnīja Klaipēdas pašvaldības padomes deputāta mandātu, bet pilsētas mēra vēlēšanās otrajā kārtā zaudēja esošajam pilsētas vadītājam Vītautam Grubļauskam.

Tiesa uzsvērusi, ka Vaitkus nevarētu turpināt pildīt ostas direkcijas ģenerāldirektora pienākumus un objektīvi uzraudzīt un kontrolēt ostā darbojošos uzņēmumus, kuru akcionāri atbalstījuši partiju, ne arī objektīvi vērtēt citus uzņēmumus, kas, iespējams, varētu sacensties uzņēmējdarbības jomā ar pašvaldības padomē iekļuvušo uzņēmēju kompānijām.

"Tas neapšaubāmi izraisītu nesaskaņas starp ostas direkcijas pārziņā esošajiem uzņēmējdarbības subjektiem, radītu jaunus biznesa riskus un jaunus interešu konfliktus. Ministrs, atsaukdams no amata prasītāju [Vaitku], faktiski novērsis reāla interešu konflikta iespējamību," norādīts tiesas paziņojumā.

Tiesas lēmumu var pārsūdzēt 30 dienu laikā.

Vaitkus, kas tiesu lūdza atzīt viņa atlaišanu par nelikumīgu, atjaunot viņu amatā un izmaksāt viņam kompensāciju, ziņu aģentūrai BNS sacījis, ka pagaidām lēmumu nav redzējis, bet komentārus sniegs vēlāk.

Rīkojumu par Vaitkus atbrīvošanu no amata satiksmes ministrs parakstīja 25.martā un tobrīd izteicās, ka šis solis, iespējams, var maksāt amatu viņam pašam.

Vaitkus ministra lēmumu nosauca par politizētu, bet zaļzemnieku līderi to vērtēja kā atriebību par Vaitkus piedalīšanos pašvaldību vēlēšanās.

Klaipēdas ostas ģenerāldirektora pienākumus šobrīd pilda ostas infrastruktūras direktors Vidmants Paukšte.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu