Uščins: Tikt uz handbola EČ finālturnīru nav viena gada darbs

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas izlases handbolisti
Latvijas izlases handbolisti Foto: Raivo Sarelainens/Handball.lv

Latvijas handbola izlasei ceļazīmes uz Eiropas čempionāta finālturnīru izcīnīšana nebija viena gada darbs, uzsver valstsvienības galvenais treneris Armands Uščins.

Latvijas handbolisti pagājušajā trešdienā pirmo reizi vēsturē izcīnīja vietu Vecā kontinenta meistarsacīkšu finālturnīrā.

"Pirmais, par ko šobrīd domāju, ir tas, cik liels un smags darbs ir priekšā. Skaidrs, ka ir liels prieks par paveikto, bet tagad tiešām jau domāju par to, kas mums būs jāizdara, lai neaizbrauktu uz Eiropas čempionātu kā kaut kādi peramie zēni. Mūsu komandai šāds notikums būs pirmo reizi, tā būs pirmā tāda līmeņa pieredze," Latvijas Handbola federācija (LHF) citē Uščina teikto.

Latvieši ceļazīmi nodrošināja ar uzvaru 25:24 pār Slovēniju, bet svētdien noslēdza ciklu ar zaudējumu 21:25 Nīderlandei, kas tāpat kā Latvija būs finālturnīra debitante.

"Protams, arī kā trenerim pret Slovēniju bija smagākā spēle. Visi spēlētāji, treneri, visi iesaistītie gribēja darbu izdarīt jau trešdien. Viss tam bija pakārtots. To arī izdevās paveikt. Aizlidojām uz Nīderlandi un neslēpšu, ka emocionāli iekšā bija tukšums. Mēs ļoti gribējām uzvarēt arī viņus, bet emocionāli bija grūti. Nesavācām kaut kādas bumbas, neizmantojām iespējas, visās lietās kaut kas nedaudz pietrūka," turpināja Uščins.

Trešdienas mačā otrajā puslaikā slovēņi pārņēma iniciatīvu un arī vadību, taču Latvija atguvās un saspringtā galotnē izcīnīja uzvaru.

"Galvā ir tikai viena doma - kā atgūt spēlētājiem pārliecību, ka varam uzvarēt. Vajadzēja atrast pareizos vārdus. Īstenībā jāatzīmē arī tas, ka lielā mērā spēli aizvadījām ar astoņiem spēlētājiem, kamēr viņiem principā bija divi sastāvi. Tie it kā ir tādi sīkumi, bet katrai niansei ir nozīme. Spēlētājiem vajadzēja nomierināties. Kad spēle nerit kā gribētos, tad sākas haotiskas darbības, kādam gribas glābt nāciju. Bija jāatgūst pārliecība un vienkārši jānomierinās," trešdienas maču atcerējās Uščins.

Pret slovēņiem izcilu spēli aizvadīja vārtsargs Artūrs Kuģis, kā arī Latvijas handbola spožākā zvaigzne Dainis Krištopāns, kurš guva 13 vārtus.

"Protams, ka pret Slovēniju aizvadījām ļoti labu spēli, plus tas, ko darīja Dainis un Artūrs... Dainis šobrīd visai Eiropai ir bieds. Tajā pašā laikā mums ir vēl, pie kā strādāt, lai izmantotu viņu pilnībā. Dainis bieži uz sevi uzvelk divus, trīs spēlētājus, tāpēc jāspēj izmantot arī pārējos spēlētājus. Protams, ka tas, ko viņš paveica ir ārpus jebkādiem standartiem. Lasīju Slovēnijas presi un zinu, ka viņi ļoti gatavojās. Viņi zināja visu, bet vienkārši nerada pretlīdzekļus. Dainim tāpat kā visiem pārējiem bija skaidrs mērķis. Tas viņam ir ļoti svarīgi, jo tāds Dainis ir viens no labākajiem handbolistiem pasaulē. Viņš nebaidās uzņemties iniciatīvu un guva vārtus svarīgos brīžos," secināja Uščins.

"Artūram abas spēles pret Slovēniju izdevās ļoti labas. Es piekrītu, ka tas tiešām var būt lūzuma punkts. Varbūt Artūrs bija nonācis pat tādā situācijā, ka nezināja, kur tālāk doties, jo pēdējā sezona vairāku apstākļu dēļ Vācijā neizdevās. Artūra parādītais sniegums tiešām varētu kļūt par lielu pagrieziena punktu viņa karjerā," stāstīja Uščins.

Latvijas izlase jau pēc pirmā sabraukuma noticējusi, ka var izcīnīt ceļazīmi uz Eiropas čempionāta finālturnīru.

"Slovēnijā zaudējām, bet aizvadījām labu spēli, savukārt pret Nīderlandi mājās kontrolējām spēli, uzvarējām ar četriem vārtiem, lai arī mača gaitā bija arī lielāks pārsvars. Visi sapratām, ka esam uz to spējīgi. Plāni mums ir jau šobrīd. Rudenī būs izlašu logi, kaut ko izdomāsim tajā laikā. Iespējams, nedaudz pārcelsim arī Domes kausu, lai tas būtu tuvāk Eiropas čempionātam.

Tik uz Eiropas čempionāta finālturnīru nav viena gada darbs, jau viņiem teicu, ka ir vairāki, kas uz to tiecās visus 20 gadus. Šoreiz kopā sanāca visi labākie. Tagad ir pacēlums. Man liekas, ka tagad gan emocijas mazinās, jo kvalifikācijas laikā visi bija tik ļoti koncentrējušies un uzvilkti, ka tagad tas viss mazinās," skaidroja Uščins.

Valstsvienības galvenais treneris ir pateicīgs visiem, kuri atbalstīja izlasi.

"Gan izbraukuma spēlēs, gan, protams, arī mūsu laukumā. Cilvēki spēja sarūpēt fantastisku atmosfēru. Ceram, ka pēc šī panākuma līdzjutēju mums kļūs vēl vairāk. Skatītāju atbalsts vienmēr ir ļoti svarīgs. Vienmēr esmu teicis, ka tas ir kā astotais komandas spēlētājs. Uzskatu, ka trešdien arī līdzjutēji bija ļoti svarīgs faktors panākuma izcīnīšanai," komentēja Uščins.

Ņemot vērā apakšgrupu turnīra rezultātus, pirmdien izlases tika sadalītas četros grozos. Latvija būs trešajā grozā kopā ar Austriju, Islandi, Melnkalni, Portugāli un Šveici, tādējādi šīs izlases latviešiem apakšgrupā nestāsies pretī. Jau tagad zināms, ka Austrija spēlēs Vīnes grupā, tādējādi latvieši šajā pilsētā savus mačus neaizvadīs.

Eiropas čempionāta finālturnīra apakšgrupu izloze notiks 28.jūnijā Vīnē.

Eiropas čempionāta finālturnīrs Austrijā, Norvēģijā un Zviedrijā norisināsies no 10. līdz 26.janvārim, un tajā pirmo reizi startēs kontinenta 24 spēcīgākās izlases. Mači norisināsies Stokholmā, Malmē, Gēteborgā (visas - Zviedrija), Vīnē, Grācā (abas - Austrija) un Tronheimā (Norvēģija).

Eiropas čempionātā 24 komandas būs sadalītas sešās apakšgrupas pa četrām izlasēm katrā. Pēc priekšsacīkstēm pamatturnīram kvalificēsies katru apakšgrupu divas labākās komandas, kas pēc tam divās grupās, pa sešām valstsvienībām katrā, noskaidros četras pusfinālistes.

Finālturnīrā uzvarējusī komanda nodrošinās ceļazīmi uz 2020.gada Tokijas olimpiskajām spēlēm. No Eiropas vietu Olimpiādē jau nodrošinājusi pērnā gada pasaules čempione Dānija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu