Pētījums: Pirmie ieceļotāji Austrālijā ieradās apzināti izplānotos jūras braucienos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Austrālijas iezemiešu pirmā ierašanās kontinentā pirms vairāk nekā 50 tūkstošiem gadu bija apzināti izplānota, izmantojot sarežģītas tehnoloģijas, lai pārvietotos lielās grupās, atklāts zinātniskā pētījumā.

Aborigēnu priekšteči pirms vairāk nekā 50 tūkstošiem gadu Austrālijā ieradās vairākās lielās un apzinātās migrantu grupās, apzināti ceļojot no salas uz salu, lai nonāktu Rietumpapuā, liecina otrdien žurnālos "Scientific Reports" un "Nature Ecology and Evolution" publicēts pētījums.

"Lai izveidotu dzīvotspējīgu populāciju, bija nepieciešami vairāk nekā 1000 cilvēku. Tomēr tā nebija nejauša migrācija, jo mūsu darbs parāda, ka pirmās ierašanās bija iepriekš jāizplāno," paziņoja Austrālijas eksperti.

"Mūsu dati liecina, ka aborigēnu, Torresa šauruma salu iedzīvotāju un Melanēzijas tautu priekšteči Austrālijā pirmo reizi nonāca organizētā, tehnoloģiski uzlabotā migrācijā, lai sāktu jaunu dzīvi," klāstīja pētījuma autori.

Cilvēku ierašanās antīkajā Austrālijas-Jaungvinejas megakontinentā, kas pazīstams kā Sāhula, ir senākie un netiešie pierādījumi par cilvēku jūras ceļojumiem jebkur pasaulē.

Starpdisciplināra pētnieku grupa izmantoja modernu modelēšanas tehnoloģiju, lai noteiktu iespējamos pirmo cilvēku ceļojumu maršrutus, kā arī jūras un navigācijas spējas, kas izmantotas apzinātos braucienos. Tāpat modelēti grupu izmēri, kas nepieciešami, lai populācija izdzīvotu skarbos apstākļos.

Pētījumā secināts, ka grupām bija sarežģītas tehnoloģijas un zināšanas par ūdens transportlīdzekļu būvniecību, kā arī tam laikam apbrīnojamas spējas plānot, navigēt un īstenot vairākus sarežģītus braucienus atklātā okeānā, lai pārvietotu lielu skaitu cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu