Par dalīšanos ar Jaunzēlandes teroraktu video - gandrīz divi gadi cietumā (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Jaunzēlandē vīrietim otrdien piespriests viena gada un deviņu mēnešu cietumsods par videotiešraides izplatīšanu no apšaudes mošejās Kraistčērčā, kur uzbrucējs martā nogalināja 51 cilvēku, vēstīja vietējie plašsaziņas līdzekļi.

44 gadus veco Filipu Erpsu aizturēja Kraistčērčā četras dienas pēc tam, kad Austrālijas pilsonis Brentons Tarants 15.martā sarīkoja apšaudi divās mošejās. Tas kļuvis par lielāko slaktiņu Jaunzēlandes mūslaiku vēsturē.

Erpss atzina savu vainu divās apsūdzībās par nevēlama materiāla izplatīšanu. Uzbrukuma laikā viņš filmēja sociālo mediju videotiešraidi.

Kraistčērčas apgabaltiesa noskaidroja, ka Erpsa tiešraidi noskatījās apmēram 30 cilvēku, bet vēlāk viņš izplatīja rediģētu vesiju, kurā ievietoti tēmekļa simboli un nogalināto skaits, vēstīja laikraksts "New Zealand Herald".

Tiesnesis Stīvens O'Driskols sacīja, ka "patiesībā šis bija naida noziegums pret musulmaņu kopienu".

Viņš piebilda, ka "īpaši cietsirdīgi" bijis izplatīt video nākamajās dienās pēc uzbrukuma, kad tuvinieki vēl gaidīja ziņas par sev mīļo cilvēku likteni.

Radiostacija "Radio New Zealand" vēstīja, ka tiesneša vērtējumā Erpss slavināja musulmaņu nāvi, tādēļ vienīgais piemērotais sods ir cietumsods.

Jaunzēlandes galvenais cenzors Deivids Šenkss video drīz pēc uzbrukuma atzina par nevēlamu saturu, kas nozīmē, ka par tā izplatīšanu draud līdz 14 gadiem ilgs cietumsods.

Šenkss arī aizliedza uzbrucēja pirms apšaudes tiešsaistē publicēto manifestu, kurā viņš norādīja, ka ar uzbrukumiem vēlas iedvesmot "slepkavības un terorismu".

Erpss sevi raksturo kā baltās rases pārākuma piekritēju. 2016.gadā viņš notiesāts par aizskarošu uzvedību. Viņš bija atstājis cūkas galvu pie Kraistčērčas centra mošejas "Masjid al Noor". Martā apšaude notika šajā un Kraistčērčas Linvudas rajona mošejā.

Tarants pagājušajā nedēļā tiesā noliedza savu vainu visās viņam izvirzītajās apsūdzībās: terorismā, 51 apsūdzībā par slepkavību un 40 apsūdzībās par slepkavības mēģinājumu.

28 gadus vecais Tarants pašlaik ir ievietots Jaunzēlandes vienīgajā maksimālās drošības cietumā Oklendā. Parādoties Kraistčērčas Augstajā tiesā ar audiovizuālu sakaru starpniecību no cietuma, Tarants klusi sēdēja, kamēr advokāts Šeins Teits sacīja, ka viņa klients "nav vainīgs visās apsūdzībās".

Tiesas priekšā viņam jāstājas nākamā gada maijā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu