Augs kā sensors: pētnieki rada augus - kiborgus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Masačūsetsas tehnoloģiju institūta kiborgbotānikas nodaļas pētnieki ir nākuši klajā ar jaunu un neparastu inovāciju - viņi augiem ir piešķīruši displeja un sensora funkcijas. Tagad tehnoloģiski uzlabotie augi būs sinhronizējami ar citām ierīcēm, datoriem vai viedtālruņiem un spēs sniegt paziņojumus par apkārt notiekošo. 

Masačūsetsas tehnoloģiju institūta pētniekiem ir izdevies apvienot augus ar elektroniku, tādējādi radot dabisku displeju, kas spēs atbildēt uz pieskārieniem un uztvers dažādas apkārtesošās norises.  Augu - kiborgu projekti ir iedalīti divās daļās - Planta Digitalis un Phytoactuators. Tajos pētnieki fokusējas un augu un cilvēku interakciju - pētījumos augs pilda dzīvā displeja funkcijas un atbild uz cilvēka pieskārieniem, kā arī pats pakustas, ja to iedarbina viedierīce vai cits augs, kas ar otru ir sinhronizēts. 

Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Pirmajā projektā Phytoacutuators pētnieki ir savienojuši kautrās mimozas un Venēras mušķērāja elektrodus vairākos punktos, kas ļauj augam saņemt signālus no citām ierīcēm. Viedierīcēs lietotāji var vērot auga kustības ekrānā un, tam pieskaroties, ierīce nosūtīs signālu augam, bet tas sakustēsies. 

Otrajā projektā Planta Digitalis pētnieki augā ir "ieaudzējuši" vadu auga stumbrā - tas ir šķidra agregātstāvokļa polimērs, kuru ir iespējams savienot ar elektrību. Tādā veidā augs pārtaps par sensoru un antenu. Vads reaģēs uz dažādām kustībām, piemēram, tas signalizēs par ielaušanos, aizbēgušu dzīvnieku, laikapstākļiem vai kāda viesa ierašanos. 

Pētnieki apgalvo, ka augi ir savienojami ar ikdienā izmantojamajām ierīcēm - planšetēm, viedtālruņiem, portatīvajiem datoriem un viedpulksteņiem. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu