Ar vairākiem pasākumiem atzīmēs Cēsu kauju atceri un Latvijas armijas dzimšanas dienu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) karavīri. Ilustratīvs attēls.
Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) karavīri. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Cēsu kauju atceri un Latvijas armijas dzimšanas dienu atzīmēs ar vērienīgiem paraugdemonstrējumiem, koncertiem un zaļumballi, otrdien žurnālistus informēja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) galvenais diriģents Andis Karelis un Cēsu kauju atceres simtgades pasākuma organizators Renārs Sproģis.

Cēsu kauju atceres simtgades pasākumi norisināsies 22.jūnijā Cēsīs. Cēsu kauju atceres simtgades pasākuma organizators Renārs Sproģis pastāstīja, ka no plkst.12 līdz 18 norisināsies armijas parāde, orķestra defilē un koncerts.

Kauju atceres dienas centrālais pasākums būs kauju rekonstrukcija, kas būs vērienīgākais šāda veida pasākums Austrumeiropā, jo ir piesaistīti vairāki režisori un tuvcīņu horeogrāfi. Pirtsupītes gravā kauju rekonstrukcijā piedalīsies 150 rekonstruktori no Baltijas valstīm un 100 kadeti. Pasākumā tiks izmantota rekonstruēta Igaunijas bruņumašīna, lielgabali un salūtieroči.

Vairāk nekā desmit vietās pilsētā varēs apskatīt Latvijas un sabiedroto militāro tehniku, tostarp, tankus. Jau plkst.11, Cēsu stacijā pie vēsturiskā bruņuvilciena tiks sagaidīti Latvijas un Igaunijas prezidenti.

NBS galvenais diriģents Andis Karelis norādīja, ka Cēsu kauju atceres simtgades pasākumi būs kā labs ģenerālmēģinājums 6.jūlijam, kad Rīgā, 11.novembra krastmalā ar paraugdemonstrējumiem un vērienīgu koncertu tiks atzīmēta Latvijas armijas 100.gadadiena. Oficiālā armijas jubileja ir 10.jūlijs, tomēr 6.jūlijs izvēlēts, jo tā ir nedēļas nogale.

11.novembra krastmalā varēs aplūkot militāro tehniku un ieročus. Tāpat klātesošie varēs vērot interesantus paraugdemonstrējumus, piemēram, Speciālo uzdevumu vienības desantēšanos Daugavā no helikopteriem un kuģa atbrīvošanu. Savukārt Militārā policija rādīs paraugdemonstrējumus ar suņiem.

Koncerts sastāvēs no četriem blokiem, kurā būs iekļauti skaņdarbi no dažādiem vēstures periodiem. Koncertā piedalīsies solisti Žoržs Siksna, Aija Andrejeva, Andris Ērglis, Dainis Skutelis, Jānis Stībelis un citi. Tāpat koncertā piedalīsies Kanādas bruņoto spēku Centrālais orķestris.

Pasākums noslēgsies ar zaļumballi Krastmalā.

Latvijas armijas dzimšanas dienas svinības atbalsta arī pašvaldības, nevalstiskās organizācijas un uzņēmēji. Viens no atbalstītājiem ir "Valmiermuižas alus" darītavas saimnieks Aigars Ruņģis, kura darītavā tapis īpašs brūvējums par godu Latvijas armijas simtgadei ar nosaukumu "Brīvības garša." Alus raudzēšanā un dizaina izvēlēšanā simboliski piedalījies arī NBS komandieris Leonīds Kalniņš, kurš šodien no Ruņģa saņēma simboliskas alus pudeles.

Jau ziņots, ka par godu Latvijas Neatkarības kara un Latvijas armijas 100.gadadienai šogad un nākamgad kopumā notiks 25 pasākumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu