Vai Vinsents van Gogs tiešām izdarīja pašnāvību? Pistoles izsole rosina diskusiju (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ierocis, ar kuru, iespējams, nošāvās vai tika nošauts Vinsents van Gogs.
Ierocis, ar kuru, iespējams, nošāvās vai tika nošauts Vinsents van Gogs. Foto: AFP/EPA/Reuters/AP/Scanpix

Pistole, ar kuru it kā nošāvās Vinsents van Gogs, tiks izsolīta Francijā 19. jūnijā. Plānots, ka to izdosies pārdot par vairāk nekā 50 tūkstošiem ASV dolāru. Tomēr jautājums paliek atklāts: vai Vinsents van Gogs nošāvās pats, vai viņu nogalēja kāds cits?

Gadiem ilgi van Goga eksperti ir uzskatījuši, ka slavenais mākslinieks 1890. gada jūlijā izdarīja pašnāvību, ar pistoli iešaujot sev krūtīs. Pats ierocis tika atrasts 70 gadus vēlāk kādā Francijas fermas laukā – netālu no vietas, kur van Gogs nomira 30 stundas pēc šāviena. Kā vēstīja viņa brālis Teo, van Goga pēdējie vārdi bija: “Skumjas ilgs mūžīgi.”

Pēdējos savas dzīves gados nīderlandiešu gleznotājs, kurš pēc strīda ar draugu, gleznotāju Polu Gogēnu, nogrieza sev kreiso ausi, bija nežēlīgas depresijas nomākts.

FOTO: IEROCIS, AR KURU, IESPĒJAMS, NOŠĀVĀS VAI TIKA NOŠAUTS VINSENTS VAN GOGS

Par spīti populārajiem pieņēmumam, ka van Gogs nošāvās pats, 2011. gadā viņa biogrāfi Gregorijs Vaits Smits un Stīvens Naifehs izvirzīja teoriju, ka van Gogu nejauši nošāva 16 gadus vecais Renē Sekretāns, kurš pavadīja vasaru tajā pašā ciemā.

Kā rakstīts van Goga biogrāfijā “Van Gogh: The Life”, Sekretāns ar brāli regulāri ņirgājās par van Gogu, kā arī viņam esot piederējis ierocis. Grāmatas autori raksta, ka Sekretāns van Gogu sašāvis pēc tam, kad viņi bija iesaistījušies cīniņā. Van Gogs pēc tam pateicis, ka sašāvis sevi pats, lai glābtu Sekretāna ādu.

Mistiskais ierocis

Ierocis, kas tiks izsolīts trešdien, ir Beļģijā ražots 7 mm revolveris, kas tajā laikā bija ļoti populārs maza kalibra ierocis. Lode, kas tika izņemta no van Goga krūtīm, sakrīt ar šādā revolverī lādētām lodēm. Pētnieki teoretizē, ka tieši ieroča nelielā jauda ir iemesls, kāpēc van Gogs nenomira uzreiz, bet paspēja aizstreipuļot līdz savas viesnīcas istabiņai.

Stipri sarūsējušo un vairs nelietojamo ieroci 1965. gadā atrada fermeri un atdeva to ģimenei, kurai piederēja viesnīca, kurā nomira van Gogs. Vēlāk izmeklētāji apstiprināja, ka ierocis zemē nogulējis vismaz 50 gadus. Arī teritorija, kurā atradās ierocis, atbilda vietai, kur van Gogs mēdza gleznot un teicās sašāvis sevi. Revolvera drošinātājs nebija nolaists, kas varētu liecināt, ka pirms izsviešanas ar to ir šauts.

Tiesa, daudzi citi pētnieki uzskata, ka van Gogs netika nogalināts, bet dzīvību sev atņēma pats, iespējams, ar šo pašu ieroci.

“Es uzskatu, ka ir ļoti ticams, ka šis ir viņa pašnāvības ierocis. Protams, droši to teikt nevar. Es patiešām uzskatu, ka viņš izdarīja pašnāvību, nevis tika noslepkavots,” komentēja van Goga eksperts Martins Beilijs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu