Honkongas līdere atvainojas par plašus protestus izraisījušo likumprojektu (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Honkongas līdere Kerija Lama
Honkongas līdere Kerija Lama Foto: AP/Scanpix

Honkongas līdere Kerija Lama otrdien atvainojusies par veidu, kā rīkojusies ar pretrunīgi vērtēto likumprojektu par aizdomās turētu personu izdošanu Ķīnai, kas Honkongā izraisījis masu protestus.

"Es esmu jūs skaidri sadzirdējusi un esmu dziļi apdomājusi visu notikušo. Trūkumi valdības darbā pie grozījumiem pēdējos mēnešos raisījuši bažas," paziņoja Lama. "Personīgi man jāuzņemas lielāka atbildība. Tas ir novedis pie pretrunām. Par to es patiesi atvainojos visiem Honkongas iedzīvotājiem."

Tomēr Lama neatsauca likumprojektu, neskatoties uz teju divu miljonu protestētāju prasībām, kuri svētdien izgāja ielās, taču norādīja, ka darbs pie tā ir faktiski apturēts.

"Likumdošanas darbs ir nekavējoties apturēts," paziņoja Lama. "Pastāv process likumdošanas darba atsākšanai, un mums nav laika likumdošanas darba atsākšanai."

Pēc viņas teiktā, likumprojekta termiņš beidzas nākamā gada jūlijā līdz ar Likumdošanas padomes pilnvaru termiņa beigām.

"Sekas ir tādas, ka likumprojektam beigsies termiņš un valdība pieņem šo realitāti," norādīja Lama.

Lai gan Lama sestdien pavēstīja, ka Honkonga pārtraukusi izskatīt likumprojektu un atvainojusies par nesaskaņām, ko tas izraisījis, protestētāji uzstāja, ka ar to nepietiek, un daži pat pieprasa Lamas atkāpšanos.

Svētdien demonstrācijā septiņu miljonu cilvēku apdzīvotajā Honkongā piedalījās nepilni divi miljoni protestētāju, liecina organizatoru sniegtā informācija.

Policija gan paziņojusi, ka protesta akcijā piedalījās 338 000 cilvēku.

Honkongai kā bijušajai Lielbritānijas kolonijai, kas kopš 1997.gada iekļauta Ķīnas sastāvā, tomēr ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma un tās pilsoņi bauda plašākas tiesības nekā kontinentālajā Ķīnā. Īpašās tiesības un brīvības noteiktas līdz 2047.gadam.

Pašreizējos protestus izraisīja bažas, ka likumprojekta pieņemšana ļautu izdot Ķīnai cilvēkus no Honkongas, kuriem būtu jāatbild kontinentālās Ķīnas politizētajai un necaurskatāmajai tieslietu sistēmai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu